Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velikom većinom

Izglasana nagodba vjerovnika Agrokora! Plenković: Hvala i Martini Dalić...

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/13
04.07.2018.
u 16:53

Nagodba vjerovnika Agrokora je izglasana s ukupno 80,2 posto ukupnih tražbina s pravom glasa, odnosno 27,075 milijardi kuna vrijednosti tražbina

U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu u srijedu u 8.00 sati započelo je ročište vjerovnika Agrokora.

Ročište je počelo poslije 11 sati, a na ročište je došlo nešto manje od 300 predstavnika vjerovnika. Na ročište su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene.

Tijek događaja:

15.58 - Adris grupa priopćila je da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.

"Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika.  Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa“, priopćeno je iz Adris grupe.

15.40 - Pred novinare su izašli izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber.

"Hvala svima koji su bili dio nagodbe. Zahvalio bi se i zaposlenicima Agrokora koji su pomagali svima nama da popravimo rezultate Agrokora. Hvala i Vladi RH koja je pravovremeno reagirala s donošenjem zakona", rekao je pred novinarima Peruško vidno zadovoljan izglasanom nagodbom.

"Danas je doista veliki dan za Agrokor. Cilj izvanredne uprave je bio postići nagodbu koju će izglasati većina vjerovnika, u roku propisanom zakonom i tome smo uspjeli. Time smo postupak izvanredne uprave  doveli gotovo do samoga kraja", dodao je. 

Slijedi razdoblje u kojem se mora dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega će se započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. "To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen", kaže Peruško koji ističe kako su obavili veliki posao. 

"Veliki je uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije, koji bi imao razorne posljedice na gospodarstvo u Hrvatskoj i u regiji. Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije prelio na gospodarstvo Hrvatske", rekao je Peruško.

Irena Weber također je nastavila sa zahvalama.

"Hvala vjerovnicima koji su izglasali nagodbu sa snažnom većinom. Hvala zaposlenicima koji su u ovim trenucima radili u vrlo teškim uvjetima. Nadamo se da ćemo zadržati ovaj uzlazni trend poslovanja i nadam se da ćemo vjerovnicima predati kompaniju u puno boljem položaju nego je bila prije godinu dana", kratko je rekla, a obraćanje novinarima zaključio je Peruško komentarom na vjerovnike koji osporavaju nagodbu.

"Što se tiče vjerovnika koji osporavaju nagodbu nemam što puno za reći.  Svatko ima pravo na žalbu, to je njihovo pravo, a mi kao izvanredna uprava nemamo komentara na to", poručio je Peruško.

15.26 - Premijer Plenković i ministri u Varaždinu su na sastanku sa županima i gradonačelnicima, a tamo je komentirao nagodbu.

"Kada gledam s aspekta zadnjih 15 mjeseci što smo prošli, svi skupa možemo biti zadovoljni. Činjenica je da smo uz sve moguće pokušaje političke destabilizacija tog procesa, pa i Vlade, odoljeli svim tim napadima, da smo stalno držali jedan te isti smjer, a to je opći interes hrvatskog gospodarstva, hrvatske države i zaposlenika, i da smo poslali poruku povjerenja u naš pravni sustav i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovom kontekstu. Za mene je to iznimno ohrabrujuće, kao i što je u međuvremenu stigla ocjena da je zakon u skladu s Ustavom, i što je posredno uvršten i u pravnu stečevinu EU kroz aneks odgovarajućoj uredbi koja govori o insolvencijskim postupcima država članica, što je pretpostavka za priznanje sudskih odluka temeljem ovog zakona u drugim članicama", rekao je Plenković koji je zahvalio i Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade.

"Hvala i Martini Dalić koja ima velike zasluge u procesu nagodbe, apsolutno", poručio je premijer te dodao što očekuje od novih vlasnika.

"Ono što je nama bitno da svi novi suvlasnici, da ih tako nazovem, pokažu vjeru u novu kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i Hrvatska, i na tom tragu očekujem i njihovo ponašanje", poručio je premijer.

15.20 -  "U slučaju prodaje Konzuma mora se dobiti suglasnost dobavljača. Mi smo dogovorili tržišne udjele na idućih pet godina, naravno, moramo uz to biti cjenovno i kvalitetom konkurentni.  Neki drugi, koji su naši dragi kolege, a koji nisu glasali za nagodbu, odlučili su svoja potraživanja dobiti na drugi način", rekla je Marica Vidaković.

Upravljanje kompanijom Agrokora morat će se postići konsenzusom. 

15.05 - Nagodba vjerovnika Agrokora je izglasana s ukupno 80,2 posto ukupnih tražbina s pravom glasa, odnosno 27,075 milijardi kuna vrijednosti tražbina.

14.45 – Glasovanje o nagodbi Agrokora upravo je počelo, pravo glasa ima 33,76 milijardi kuna vrijednih tražbina. Za uspjeh nagodbe potrebni su glasovi vjerovnika čije su tražbine vrijedne najmanje 22,5 milijardi kuna. Rezultati će se znati uskoro.

14.40 – Nakon stanke sutkinja je izvijestila da su vjerovnici s 8,4 milijardi kuna vrijednih tražbina dobili pravo glasa.

13.43 – Upravo je završilo prvo glasovanje na ročištu.

Svi vjerovnici kojima su tražbine bile osporene, a pristupili su ročištu, dobili su voljom ostalih vjerovnika Agrokora pravo glasa.

Sutkinja je uzela kratku stanku kako bi se zbrojila vrijednost svih tražbina koje imaju pravo glasa. 

Podsjetimo, za prolaz nagodbe potrebni su glasovi vjerovnika čija vrijednost tražbina premašuje 66,7 posto tražbina koje imaju pravo sudjelovati u procesu. Koliki će to biti iznos, odredit će sutkinja nakon kratke stanke.

13.11 – Nastavljeno je ročište. Vjerovnici upravo glasaju o tome žele li dati pravo glasa o prisutnim vjerovnicima kojima su tražbine osporene.

11.50 – Upravo se javila Erste banka koja je uputila prigovor jer nije navedena njezina osporena tražbina prema Konzumu u ukupnom iznosu od 92 milijuna kuna. Nakon prigovora Erste banke, sutkinja je odredila kratku stanku

11.45 – Upravo je utvrđeno da su na ročište pristupili vjerovnici s tražbinama od 23,359 milijardi kuna. Maksimalan broj svih utvrđenih tražbina s pravom glasom jest 25,2 milijarde kuna. Prisutne vjerovnike predstavlja manje od 300 opunomoćenika.

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora
1/20

11.40 – Peruško je predložio da se pravo glasa da svim prisutnim vjerovnicima čije su tražbine osporene, bez obzira na to imaju li ovršnu ispravu ili ne

11.33 – Zagreb Holding uputio je prigovor sutkinji jer je ona prihvatila da im je plaćeno 19,2 milijuna kuna više nego što zaista jest.

11.15 – Počelo je ročište.

11.10 – Na ročište je došlo nešto manje od 300 predstavnika vjerovnika. Treba naglasiti da jedan opunomoćenik može predstavljati više vjerovnika.

9.39 – Stav našeg tima jest da ova nagodba neće u ovoj formi opstati – rekao je Veljko Tomanović, član međunarodnog odvjetničkog tima Ivice Todorića.

– Naš je stav da do ovoga nije ni smjelo doći na ovaj način i to je jasno iz podneska koji su članovi našeg tima u RH uputili Sudu jer formalno uvjeti nisu ispunjeni. Nagodbu je izradilo tijelo koje nije legitiman predstavnik kreditora u ovom slučaju, to je prije svega jedan od razloga, a drugi je da imamo ispravljenu nagodbu koja je dosta nespretno napravljena i trebao bi rok za glasanje biti odložen da se svi upoznaju s izmjenama u brojkama naknadno ubačenima u nagodbu. Tu su i drugi elementi – materijalni nedostaci u nagodbi – zbog čega je ona pravno neodrživa i neće opstati – danas ili do 10. srpnja – rekao je Tomanović za N1 televiziju.

9.10 – Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću i prokuristica Kraša, poručila je kako je stvar već riješena.

– Kao što sam maloprije rekla, bit će vedro. Bit će sve O. K. – rekla je Vidaković i dodala da se ''dogodilo ono što se trebalo dogoditi''.

– Mi smo svoj dio ispregovarali. Prema tome, danas je glasovanje samo tehničko – rekla je Vidaković, prenosi N1.

Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora Na ročištu o nagodbi pojavilo se tek par stotina vjerovnika Agrokora
1/13

Tražbine vrijedne 25,2 milijarde kuna

Ukupno 3069 vjerovnika imaju otvorene tražbine s kojima mogu glasovati na ročištu, od kojih 2785 imaju otvorenu tražbinu veću od 1000 kuna.

Pravo glasa trenutačno imaju vjerovnici s tražbinama vrijednima 25,2 milijarde kuna. 

Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Procjenjuje se da će za prolazak nagodbe biti potrebna suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna.

Glasovanje će se odvijati u dvije faze – prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasovanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasovanje se neće provoditi dizanjem ruke nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start "m2voting".

Postupak glasovanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

 

Komentara 62

TR
TrvtkoKomadina01
09:47 04.07.2018.

Što bi dala komunjarka gamad i svi izdajnici i neprijatelji slobodne Hrvatske da do ovog dogovora nije došlo i da je propao Lex Agrokor.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:29 04.07.2018.

Nema kaosa oko Agrokora, nema pada BDP-a, poslovanje se stabiliziralo, Konzum odlično posluje zadnja dva mjeseca, novi vlasnici planiraju nova ulaganja i zapošljavanja, sve je suprotno od onoga što su priželjkivali medijski index gubitnici te njihovi trolovi.

OK
Omladinac koji to nije
09:09 04.07.2018.

Strpljen, spasen na vjeke vjekova, amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije