Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stoje vrijedni projekti

Riječka tvrtka: Nove investicije u solarne krovove koči HROTE

RITEH
Foto: ''
1/2
29.08.2014.
u 17:59

RITEH čeka dokumentaciju za ulaganje u više od 30 elektrana vrijednih 7,5 milijuna kuna jer ugovor s Hrvatskim operaterom tržišne energije (HROTE) još nema

Riječka tvrtka RITEH, koja je dosad sudjelovala u projektiranju i izgradnji više od 60 solarnih elektrana u Hrvatskoj, u Mihotićima na Krku predstavila je u petak prvu solarnu elektranu na kući čiji je krov od vasnika uzela u najam na 14 godina. U ovom je slučaju riječka tvrtka i investitor i izvođač radova, a "solarni krov", kaže Matija Rukavina, direktor RITEH-a,  je pokazni projekt za sve zainteresirane investitore u ovakve elektrane.

Svi koje put nanese na Krk ili ondje imaju kuće tako će moći pogledati elektranu, uvjeriti se kako funkcionira i možda se odlučiti na gradnju svoje elektrane. Takav potez može biti i financijski isplativ ako se proizvedena električna energija prodaje po poticajnoj cijeni. No, u RITEH-u koji planira investirati u nekoliko novih solarnih elektrana zbog čega su povećali i temeljni kapital tvrtke za 1,6 milijuna kuna, na čekanju je dokumentacija za ulaganje u više od 30 elektrana vrijednih 7,5 milijuna kuna jer ugovor s Hrvatskim operaterom tržišne energije (HROTE) još nemaju. 

- Investirori su prepoznali kvalitetu naše usluge, no kočnica je HROTE. Tijekom rujna prošle godine poslali smo im više od 50 zahtjeva, za sebe i klijente, na temelju kojih HROTE za 2014. godinu kreira redoslijed prijava za one koji nisu ušli u kvotu za 2013. godinu. U veljači ove godine opet je poslano 50 zahtjeva jer HROTE bezrazložno poništava redoslijed iz prošle godine, a do danas nije objavljen kompletan popis novih ugovora – kaže Rukvanina dodajući da ni RITEH ni klijenti nisu dobili ni rješenja ni odgovore za poslane zahtjeve zbog čega se investicije ne mogu realizirati.

Za daljni razvoj tržišta solarnih elektrana, smatra Rukavina, nužno je omogućiti ulaganja u male solarne elektrane, smanjiti cijene otkupa energije, poticati instalacije sunčanih elektrana od 5,00 do 7.00 Kw po uzoru na susjedne zemlje i uvesti trogodišnji plana poticaja i kvota s jasnim pravilima, a ne mijenjati pravila iz godine u godinu jer to koči ulaganja i potiče nesigurnost.  

>>Hrvatsku pogoni 995 elektrana na obnovljive izvore energije

>>'Izigrani smo, HROTE je pogodovao dvama tvrtkama'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije