Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedica krize

Rezultati stres testova irskih banaka objavit će se danas

irska zastava
Reuters
31.03.2011.
u 09:01

Analitičari predviđaju da će stres testovi, kojima su podvrgnute četiri irske financijske institucije, pokazati da je posrnulim bankama potrebno još 30 milijardi eura svježeg kapitala

Pravi trošak irske bankarske krize otkrit će se danas tijekom dana kada vlada objavi rezultate stres testova banaka. Analitičari predviđaju da će stres testovi pokazati da je posrnulim irskim bankama potrebno još 30 milijardi eura svježeg kapitala. Irska središnja banka testirala je četiri zajmodavca – Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Educational Building Society i Irish Life and Permanent.

Najnovije ubrizgavanje kapitala Irska će dobiti iz tzv. Financijskog paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, što je dogovoreno u studenom prošle godine. Od početka krize u irske banke ubrizgalo se oko 73 milijarde eura.

Nakon objave rezultata stres testova na banke očekuje se da će Irish Life and Permanent prijeći u državno vlasništvo. Na taj će način država dobiti vlasnički udio u svih šest irskih financijskih institucija.

Zbog golemih gubitaka banaka, kao i proračunskog manjka s kojim se borila irska vlada, krajem prošle godine dogovoren je „paket pomoći“ za Irsku vrijedan oko 85 milijardi eura. On je podijeljen u dvije grupe, 30 milijardi eura namijenjeno je za podupiranje problematičnog bankarskog sektora, dok je 50 milijardi eura odvojeno za financiranje svakodnevne potrošnje irske vlade.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije