Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sumnjiva pretvorba

Revizori: Nezakonito je privatiziran i Miloševićev Pastor

'05.12.2011.Zagreb -  Trg zrtava fasizma, sredisnjca Hdz-a. Dan nakon izbora, Hdz je okupio predsjednisvo stranke. Ivan Domagoj Milosevic.Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
03.03.2012.
u 13:00

Glavni državni revizor Ivan Klešić upozorava kako je podneseno 178 kaznenih prijava

Iako svi državni dužnosnici redovito tvrde kako Državna revizija nije podnosila kaznene prijave kad bi revizori posumnjali da je u pretvorbi i privatizaciji hrvatskih tvrtki počinjeno neko kazneno djelo, glavni državni revizor Ivan Klešić upozorava kako je podneseno 178 kaznenih prijava, za neke tvrtke kaznene prijave podnijela su druga tijela pa ih revizija nije ponavljala. Ukupno je bilo 198 tvrtki za koje su podnesene kaznene prijave. Odabrali smo nekoliko tvrtki zbog kojih su podnesne prijave, zbog ilustracije, a nalazi revizije za ostale mogu se naći na webu.

Uloga Škegre i Penića

Tako je, primjerice, Državna revizija podnijela kaznenu prijavu u obliku izvještaja za tvrtku Pastor, kojoj je vlasnik donedavni potpredsjednik vlade Domagoj Ivan Milošević, čiji je otac Radenko bio među prvim dioničarima. Revizija kaže da su nekretnine te tvrtke u Magazinskoj i na Selskoj cesti u Zagrebu procijenjene na 1,1 milijun DEM – 1,2 milijuna DEM manje od cijena gradskih tijela. Fond za privatizaciju prihvatio je po cijeni nepovoljniju ponudu, a svoj izbor nije obrazložio, što je trebao, kažu u reviziji, te napominju kako je tada predsjednik fonda bio Ivan Penić, a predsjednik upravnog odbora fonda Borislav Škegro. Revizori ističu i kako su ponuđači cjelokupan iznos – 1,85 milijuna DEM – uplatili od pozajmica, koje su vraćene novcem Pastora ili zaduživanjem te tvrtke. Dioničari su za te iznose bili dužni Pastoru. U kolovozu 2001. tvrtka nudi 50 posto popusta ako uplate dug za 14 dana. Domagoju Ivanu Miloševiću otpisano je 1,3 milijuna kuna duga, a Danielu Šternu milijun. Kreditiranje i jamstvo za kupnju dionica nije u skladu sa zakonom, odgovorna osoba bio je Ladislav Biškupec, navode revizori. Uprava Pastora očitovala se na taj nalaz: "sadašnja uprava na dužnosti je od kolovoza 2000. godine i nema saznanja o događajima do tada".

Državna revizija pregledala je pretvorbu i privatizaciju ukupno 1556 poduzeća, a kako neka društva imaju više poduzeća, ukupno je objavljen 901 izvještaj. Među privatizacijama koje bi mogle imati kaznena obilježja, revizija je tada navela i dubrovački hotel Excelsior koji je kupio Goran Štrok. Fond je 17. kolovoza 2000. godine oglasio prodaju 407.095 dionica društva, nijednu od tri ponude nije prihvatio jer nisu u skladu s natječajnim uvjetima. Prodaja je ponovljena i to po početnoj cijeni od 5 posto nominalnog iznosa temeljnoga kapitala. Fond nije naveo kako su došli do te računice, ističu revizori, a imaju još puno prigovora, a hvale, kao i u slučaju Pastora, razvoj hotela Excelsior, koji je prije pola godine promijenio vlasnika, nakon privatizacije. Međutim, to nije slučaj u većini revizijom obuhvaćenih poduzeća.

Zastare više nema

Potkraj 1991. godine 1556 poduzeća imalo je 635.000 radnika, poslije 2000. samo 248.000. Vrijednost imovine – zemljišta, građevinskih objekata – koja nije uključena u procijenjenu vrijednost poduzeća ili je podcijenjena, iznosila je gotovo milijardu kuna. Za većinu kaznenih djela što ih je otkrila revizija nastupila je zastara, pišu revizori, međutim, zastare nakon promjene Ustava 2010. godine više nema.

Komentara 55

ZO
Zoki82
13:25 03.03.2012.

valjda opet podmetanja unutar stranke, ipak su uskoro izbori, treba blatit protivnike

GO
gogica70
13:46 03.03.2012.

Još jedan neuspjeli spin propale političakre gđice Vlaisavljević-Kosor i njezinog pijanoj dupelisca Šekija dajte više shvatite da ste otpisani :-)))

BO
božidarRH
13:13 03.03.2012.

senzasionalističko novinratsvo....iz svega je najbitiniji miloševićev pastor ne bi me čudilo da je to plasirano od strane središnjice HDZ i kraljice iznutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije