Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državna tvrtka

Renata Suša postaje prva šefica HŽ Infrastrukture

HŽ infrastruktura
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
17.07.2014.
u 13:20

Renata Suša diplomirala je 2004. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, program poslovne ekonomije, smjer financije

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić smijenio je četiri od ukupno pet članova uprave HŽ Infrastrukture, a za novu šeficu te državne tvrtke odabrao je 33-godišnju Renatu Sušu.

Iz uprave HŽ Infrastrukture tako odlaze predsjednik Darko Peričić te članovi Nikola Ljuban, Marko Car i Rene Valčić. Ivan Vuković i dalje će sjediti u upravi te tvrtke.

Četvorka je smijenjena, kako doznajemo, jer nije ispunila zacrtane ciljeve ponajprije što se tiče investicija i restrukturiranja. Tako su podbacila ulaganja HŽ Infrastrukture pa ove godine neće biti započeta, primjerice, tri projekta vrijedna ukupno oko dvije milijarde kuna – rekonstrukcija i gradnja drugog kolosijeka na pruzi Dugo Selo – Križevci, izgradnja nove pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec te kapitalni remont pruge Koprivnica – Botovo. Radovi na tim projektima već su trebali biti započeti, a trenutačno nijedan ugovor još nije potpisan.

Uprava HŽ Infrastrukture podbacila je i kad je riječ o prodaji svoje tvrtke kćeri Pružne građevine, a zamjera joj se i da je broj zaposlenih u tvrtki smanjila tako da je velik dio onih koji su formalno proglašeni viškom premjestila upravo u Pružne građevine koje sad zapošljavaju oko 2000 ljudi, dok je u matici taj broj pao na manje od 7000.

Smijenjena četvorka postavljena je u upravu HŽ Infrastrukture po dolasku Kukuriku koalicije na vlast. Uglavnom su slovili kao kadrovi bivšeg ministra financija Slavka Linića, stoga neki njihovu smjenu tumače kao dio unutarstranačkog obračuna zaraćenih struja u SDP-u. A za to im je dokaz i to što je ogulinski SDP-ovac, koji ne slovi kao Linićev kadar, opstao u upravi te državne tvrtke.

Renata Suša bit će prva žena na čelu HŽ-a, a na tu poziciju dolazi iz tvrtke Nova europska ulaganja, u kojoj je bila potpredsjednica za investicije, a vodila je i hrvatski ured fonda NCH Capital koji želi graditi golf-terene na Srđu pokraj Dubrovnika. Prije je radila u Colliers Internationalu, Hypo Alpe Adria Banci te u Deloitteu. Sad preuzima tvrtku koja godišnje ima prihode veće od milijardu kuna.

>> Nitko ne želi kupiti tvrtku s dobiti od 130 milijuna kuna

Komentara 7

KO
kos52
19:07 17.07.2014.

Vidim da je gospođa veliki stručnjak za probleme željezničke infrastrukture,a na što upučuje njezino dosadašnje radno iskustvo.Vjerujem da je gospođa do sada sigurno dva puta koristila usluge HŽ i to na relaciji Zagreb-Zabok što garantira uspješno upravljanje poslovima na kojeje je postavljena.Budućnost HŽ je u pravim rukama.

KA
KapetanMikulaMali
00:22 18.07.2014.

Ma da željezničarima dođe Rüdiger Grube iz Deutche Bahna ne bi im pasao. Nema toga tko će zadovoljiti apetite SDP-a, HDZ-a i njihovih satelita, svih 16 sindikata, branitelja i njihovih udruga, KUD-ova, raznih sportskih klubova, raznih udruženja za sve i svašta, privatnika na HŽ sisi, kluba bivših direktorskih ljubavnica, političara sa kupljenim diplomama FPZ-a, običnih i neobičnih neradnika i neznalica svih vrsta. Takav ne postoji i još se nije rodio. :D

DU
Deleted user
22:14 17.07.2014.

Na žalost, otišlo je tipično zlo, a ovo što je došlo sad više je od toga. To je zlo na kvadrat. Do sada su HŽ Infrastrukturu vodili kakvi-takvi željezničari, a sad je ta strateška tvrtka pala u ruke beskrupulozne mlade osobe koja sa željeznicom i željezničkom infrastrukturom doslovce nema nikakve veze, ali je zato željna dokazivanja pod svaku cijenu. Drugim riječima, tzv. restrukturiranje poduzeća svodit će se, kao i do sada, jedino na otpuštanje zaposlenih, ali sad će ljudi letjeti iz firme u stotinama svaki mjesec. Znam što govorim jer sam na toj nesretnoj željeznici proveo "samo" 37 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije