Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Industrija pala 5% u siječnju

Remont u Kutini, minus u Zagrebu

Ivan Vrdoljak
Foto: Goran Kovacic/pixsell
06.03.2015.
u 14:03

Nastave li se minusi, rast BDP-a iz prethodnog kvartala usamljen

Tek što je zemlja zbog rasta industrije i izvoza provirila iz recesije, stvari su se zakomplicirale pa je industrija u siječnju ove godine zaronila visokih pet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Pet tvrtki mirovalo

DZS je objavio da su padovi zabilježeni u gotovo svim kategorijama, ponegdje i dvoznamenkasti, što otvara mogućnost da rast iz prethodnog kvartala ostane usamljen. Kretanje industrijske proizvodnje u siječnju prvi je statistički podatak iz prvog ovogodišnjeg kvartala, a na BDP će uz industriju utjecati kretanje izvoza, uvoza, investicija, plaća i potrošnje. Ovaj put krivac za pad nisu brodovi, čija je isporuka zadavala glavobolje statističarima, nego pet-šest velikih tvrtki koje ovog siječnja nisu radile pa se njihov prisilni godišnji odmor prelio u veliki minus, najveći u posljednjih 20 mjeseci. Petrokemija je tako u siječnju bila u remontu, riječka rafinerija proizvodila je manje nego lani, a privremeni zastoj u proizvodnji imalo je i nekoliko tvrtki iz metalne i drvne industrije, što sve pokazuje koliko nam je industrijska baza mala. Upućeni vjeruju da bi veliki siječanjski pad od pet posto mogao biti jednokratan te da će idući mjeseci biti povoljniji i donijeti nastavak pozitivnog trenda započetog lani kada je, prvi put nakon pet godina, industrija povećana 1,3 posto. Lanjski je siječanj imao najviše narudžbe u posljednjih 17 godina, što je također utjecalo na ovogodišnji rezultat. Većina hrvatskih ekonomista podcijenila je taj visoki bazni učinak iz 2014. godine te su očekivali rast industrije i u ovom mjesecu. Zrinka Živković-Matijević iz RBA ističe da je snažan pad proizvodnje u siječnju još jednom podsjetio na nisku konkurentnost industrije te krhki oporavak koji je dominantno uvjetovan inozemnom potražnjom i niskom bazom. No, i ona vjeruje da će nastavak godine biti pozitivan te očekuje nastavak rasta industrijske proizvodnje po stopi od 1,5 posto.

Još 17 posto manje

– Tu procjenu temeljimo isključivo na inozemnoj potražnji naših vanjskotrgovinskih partnera s obzirom na to da će domaća potražnja i dalje ostati slaba – navodi Živković-Matijević.

Za Europsku uniju podaci za siječanj još nisu dostupni, a u prošloj je godini industrijska proizvodnja bila 1% veća u odnosu na prethodnu godinu, čime je, navodi Zvonimir Savić iz HGK, prekinut niz od dvije godine negativnih kretanja. Prošlogodišnja je razina industrijske proizvodnje EU manja za oko 6,8% u odnosu na onu iz 2008. godine. U Hrvatskoj je industrija u odnosu na tu godinu niža oko 17%. Promatrajući po djelatnostima, proizvodnja prehrambenih proizvoda, koja čini više od 16% ukupne industrije, u siječnju je zabilježila godišnji pad od 0,6%. 

>> Vrdoljak protiv Milanovića? Ne podržava ideju o referendumu o bušenju Jadrana 

>> BDP nakon 12 kvartala pada porastao za 0,3%: 'Kotač je pokrenut'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije