Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Rekordna investicija u Njemačkoj: Japanci uzeli Grohe za 3 mlrd. eura

'Lixil Group Corp. President and Chief Executive Officer Yoshiaki Fujimori smiles at a news conference at the company headquarters in Tokyo September 26, 2013. Germany\'s biggest bathroom fittings com
'ISSEI KATO'
29.09.2013.
u 16:06

Riječ je o najvećem japanskom preuzimanju neke njemačke kompanije. Spajanjem Lixila i Grohea, koji je vlasnik i kineskog proizvođača slavina Joyoua, stvorena je najveća svjetska tvrtka za proizvodnju kupaoničke i kuhinjske opreme.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača luksuzne opreme za kupaonice, njemački Grohe, prelazi u japanske ruke za vrtoglavih 3,06 milijardi eura. Toliko će, prema potpisanom sporazumu, za njemačkog proizvođača sanitarne opreme izdvojiti japanski proizvođač građevinskog materijala Lixil u suradnji s Razvojnom bankom Japana (DBJ).

Brzorastuća tržišta

Za 3,06 milijardi eura Japanci će postati vlasnici 87,5 posto tvrtke Grohe te su se obvezali pokriti postojeća dugovanja. Riječ je o najvećem japanskom preuzimanju neke njemačke tvrtke u povijesti. Grohe je dosad bio u vlasništvu privatnog investicijskog fonda TPG Capital te investicijskog fonda u vlasništvu švicarske banke Credit Suisse.

Njemački sanitarni div ima više od 9000 zaposlenika diljem svijeta, a posjeduje tvornice u devet zemalja uključujući Portugal, Kinu, Kanadu i Tajland.

Zanimljivo je i da Grohe u svome vlasništvu ima i jednu od najvećih kineskih tvornica slavina Joyou. Ovim preuzimanjem Lixil i Grohe postaju najveći svjetski proizvođač kupaoničke i kuhinjske opreme.

Izvršni direktor Grohea za Veliku Britaniju David Haines kazao je da je Lixil najbolji mogući izbor kada je preuzimanje Grohea u pitanju jer su kao razvojna kompanija i prije bili partneri Groheu i Joyou, pogotovo pri izlasku na brzorastuća tržišta.

Kupuju i u SAD-u

Kupnja njemačkoj sanitarnog diva samo je nastavak velike ekspanzije na inozemna tržišta u koju je japanski Lixil krenuo pod vodstvom izvršnog direktora Yoshiakija Fukimorija. U lipnju su za 542 milijuna dolara kupili American Standard Brands, jednog od najvećih američkih proizvođača kupaoničke i kuhinjske opreme, a sve je počelo dvije godine prije kada su u izlazak na europsko i svjetsko građevinsko tržište krenuli kupivši talijansku inženjersku kompaniju Permasteelisa, poznatu po tome što je napravila zidove muzeja Guggenhaim i opere u Sydneyu.

Cijelu transakciju sada još trebaju potvrditi nadležna regulatorna tijela nakon što utvrde da nema nikakvih elemenata udruživanja u kartele, a preuzimanje će biti i službeno potvrđeno u prvom kvartalu sljedeće godine.

Kako su poručili iz Lixila, Grohe će i ubuduće poslovati pod svojim globalno poznatim i prepoznatljivim brendom i imenom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije