Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rekordan rast svjetske trgovine u 2010. godini

Ekonomisti u WTO-u sada očekuju da će rast robnog izvoza iz razvijenih gospodarstava porasti 11,5 posto, što znači da će gotovo nadoknaditi snažan pad od 15,3 posto u 2009.
21. rujna 2010. u 12:19 1 komentara 16 prikaza
wto

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) jučer je podigla prognoze trgovinskih aktivnosti i sada u ovoj godini očekuje rast trgovine od 13,5 posto, što bi bio rekordan godišnji rast i osjetno viši u usporedbi s prvotno prognoziranih 10 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

- Nakon bržeg od očekivanog oporavka globalnih trgovinskih tokova u dosadašnjem tijeku godine, ekonomisti WTO-a revidirali su naviše projekcije rasta globalne trgovine u 2010. na 13,5 posto - kaže se u priopćenju te trgovinske organizacije. Takve prognoze pokazuju snažan oporavak u odnosu na 2009. kada je zabilježen oštar pad trgovine, za čak 12,2 posto, pod pritiskom pada izvoza koji je pogodilo gospodarsko usporavanje. Time bi se više nego nadoknadilo izgubljeno tijekom krize.

- To bi bio najbrži rast trgovine na godišnjoj razini otkako se prikupljaju trgovinski podaci u posljednjih 60 godina - navodi se dalje u priopćenju WTO-a.

- Takav skok trgovinske razmjene omogućio bi izlazak iz bolne gospodarske recesije i mogao bi ljudima osigurati brži povratak na posao - kazao je glavni direktor WTO-a Pascal Lamy.

Ekonomisti u WTO-u sada očekuju da će rast robnog izvoza iz razvijenih gospodarstava porasti 11,5 posto, što znači da će gotovo nadoknaditi snažan pad od 15,3 posto u 2009. Te su prognoze rasta također znatno više u odnosu na 7,5 posto, koliko su u ožujku procijenili ekonomisti. U ostatku svijeta rast izvoza trebao bi dosegnuti 16,5 posto, što je znatan oporavak nakon pada od 7,8 posto u prošloj godini. Usporedbe radi, u ožujku su ekonomisti očekivali rast od 11 posto.

U WTO-u ipak upozoravaju na usporavanje rasta proizvodnje u drugoj polovini godine zbog završetka programa državnih poticaja uvedenih radi poticanja gospodarskog oporavka, kao i zbog usporavanja procesa obnavljanja zaliha u kompanijama.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Ugo Kajvez:

    Bilo bi zgodno da je novinar napravio rasčlambu rasta po regijama svijeta pa da se vidi koji dio svijeta je gospodarski dinamičan a tko su trutovi, ....... mada se to sve inače zna ....