Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WTO

Rekordan rast svjetske trgovine u 2010. godini

wto
21.09.2010.
u 12:19

Ekonomisti u WTO-u sada očekuju da će rast robnog izvoza iz razvijenih gospodarstava porasti 11,5 posto, što znači da će gotovo nadoknaditi snažan pad od 15,3 posto u 2009.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) jučer je podigla prognoze trgovinskih aktivnosti i sada u ovoj godini očekuje rast trgovine od 13,5 posto, što bi bio rekordan godišnji rast i osjetno viši u usporedbi s prvotno prognoziranih 10 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

- Nakon bržeg od očekivanog oporavka globalnih trgovinskih tokova u dosadašnjem tijeku godine, ekonomisti WTO-a revidirali su naviše projekcije rasta globalne trgovine u 2010. na 13,5 posto - kaže se u priopćenju te trgovinske organizacije. Takve prognoze pokazuju snažan oporavak u odnosu na 2009. kada je zabilježen oštar pad trgovine, za čak 12,2 posto, pod pritiskom pada izvoza koji je pogodilo gospodarsko usporavanje. Time bi se više nego nadoknadilo izgubljeno tijekom krize.

- To bi bio najbrži rast trgovine na godišnjoj razini otkako se prikupljaju trgovinski podaci u posljednjih 60 godina - navodi se dalje u priopćenju WTO-a.

- Takav skok trgovinske razmjene omogućio bi izlazak iz bolne gospodarske recesije i mogao bi ljudima osigurati brži povratak na posao - kazao je glavni direktor WTO-a Pascal Lamy.

Ekonomisti u WTO-u sada očekuju da će rast robnog izvoza iz razvijenih gospodarstava porasti 11,5 posto, što znači da će gotovo nadoknaditi snažan pad od 15,3 posto u 2009. Te su prognoze rasta također znatno više u odnosu na 7,5 posto, koliko su u ožujku procijenili ekonomisti. U ostatku svijeta rast izvoza trebao bi dosegnuti 16,5 posto, što je znatan oporavak nakon pada od 7,8 posto u prošloj godini. Usporedbe radi, u ožujku su ekonomisti očekivali rast od 11 posto.

U WTO-u ipak upozoravaju na usporavanje rasta proizvodnje u drugoj polovini godine zbog završetka programa državnih poticaja uvedenih radi poticanja gospodarskog oporavka, kao i zbog usporavanja procesa obnavljanja zaliha u kompanijama.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
20:39 26.09.2010.

Bilo bi zgodno da je novinar napravio rasčlambu rasta po regijama svijeta pa da se vidi koji dio svijeta je gospodarski dinamičan a tko su trutovi, ....... mada se to sve inače zna ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije