Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN PODUZETNIKA

Reforme za smanjenje troškova poslovanja i olakšanje ulaganja

Dan poduzetnika
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
10.06.2019.
u 18:42

Inovacije i kreativnost u poslovanju otvaraju mogućnosti za podizanje produktivnosti i rasta

Najveći godišnji skup poslodavaca Dan poduzetnika unatoč čestitkama Vladi za fiskalnu konsolidaciju, povratak kreditnog rejtinga na investicijsku razinu i ubrzanog rasta BDP-a u prvom tromjesečju ove godine na 3,9 posto nije prošao bez kritika i poziva na reforme.

– Sve Vlade obećavaju reforme u svojim programima, no pravih strukturnih reformi svih ovih godina nije bilo. Naša politika pati od deficita odgovornosti. Vašu neodgovornost skupo plaćamo. Ostavite se jeftinog populizma i primite se posla – rekla je predsjednica HUP-a Gordana Deranja u ime više od 600 okupljenih poduzetnika.

Reforme, ali one koje će ubrzati rad javnog sektora i smanjiti trošak poslovanja te olakšati ulaganja česta su tema poduzetnika i njihove udruge, a ove godine su posebno naglasili koliko je bitno krenuti u promjene odmah kako se ne bi propustila šansa za brzi rast ekonomije i osjetno poboljšanje standarda.

Rast bez zaduživanja

Vlasnicima nekih od najvećih tvrtki u Hrvatskoj obratio se ministar financija Zdravko Marić zbog čijih je poteza Vlada uglavnom dobivala pohvale. Ponovio je što je sve Vlada napravila na putu do uravnoteženja proračuna, kao i da očekuje daljnji pad kamatnih stopa zaduženja države, ali i povoljnije financiranje za poduzetnike i građane. Ni ministar Marić nije zadovoljan s potencijalom rasta BDP-a koji se kreće oko 2% pa i sam poziva na reforme koje bi ga u ubrzale.

Međutim, istaknuo je da je rast, iako niži od onog prije recesije, baziran na zdravijim temeljima nego li 2007. godine jer nije financiran zaduživanjem. Kao jednu od najvidljivijih posljedica fiskalne konsolidacije istaknuo je pad troškova za kamate za tri milijarde kuna.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je Vladu, ali i uputila konstruktivne kritike ističući da će neprestance isticati i ustrajati na “jeftinijem radu za poslodavce, a skupljem za djelatnike”, odnosno na manjim porezima, manjim davanjima državi, a više ulaganja u rad ljudi. Upozorila je da uvjeti za poduzetnike ne potiču poduzetništvo u razvoju inovacijskog potencijala kojeg Hrvatska ima te da je nepovoljna okolnost da se rast oslanja i na zaduživanju građana kroz potrošačke kredite. 


Poruka bankarima

Predsjednica je naglasila da EU fondove treba usmjeriti u razvoj projekata privatnog sektora, a ne isključivo u infrastrukturu te da se moramo prestati oslanjati na turizam koji treba biti “šlag na torti, a ne baza gospodarstva” jer taj sektor ne stvara bogati srednji sloj. Zato je pozvala bankare da više financiraju industriju i prerađivački sektor, a ne da plasiraju novac isključivo u turizam, trgovinu i građevinarstvo.

– Od toga ćete koristi imati vi jer ćete stvoriti srednju klasu koja će onda moći kupovati stanove i ulagati i razvoj – poručila je bankarima predsjednica.

Tema skupa poduzetnika bila je “Hrvatska-država inovacije ili improvizacije? pa je u tom kontekstu predsjednica istaknula da ohrabruju poduzetnici poput Rimca, Infobipa, Končara, Tehnixa, Ericssona i drugih koji stvaraju vrhunsku tehnologiju i vrhunska radna mjesta, ali i da moramo imati promišljene inovacijske politike.

HUP je dodijelio nagrade srednjoškolcima s inovativnim projektima. Projektom “Poduzetnici budućnosti” pet najboljih timova nagrađeni su s po 25 tisuća kuna, a učenicima Gimnazije Velika Gorica za projekt “Spasimo hrvatske šume”, nagradu je uručila članica uprave Večernjeg lista Andrea Borošić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije