Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet u Puli

Razvija se softver koji će odrediti najbolje kandidate za tvrtku

Poslovni uzlet
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/5
04.03.2016.
u 17:27

S druge strane, SMS-om će se istovremeno obavijestiti i sami studenti da su potencijalni kandidati

Većina studenata na hrvatskim fakultetima o karijeri počinje razmišljati tek pred kraj svojeg studija, a nisu rijetki ni oni koji se time počinju baviti tek nakon što diplomiraju, što je definitivno prekasno, mišljenja je Dean Sinković, prodekan Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli. Zbog toga je Sinković pokrenuo Centar za razvoj karijere pri Fakultetu kojem je na čelu. – Kada sam vidio kako u Americi gotovo svako sveučilište imama ovakav centar, postala mi je opsesija da tako nešto pokrenem i ovdje – javlja Poslovni dnevnik.

– Trebalo je puno vremena, ali zahvaljujući susretljivosti vodstva Fakulteta kao i pomoći kolega s varaždinskih fakulteta, gdje s tim već imaju prakse, pokrenuli smo stvar s mrtve točke – navodi Sinković. Pojašnjava da mu je cilj da ovaj Centar bude poveznica između poduzetnika i studenata na obostrano zadovoljstvo. – Imamo praksu da bi tvrtke željele angažirati studente, kratkoročno ili za stalno. No, to se događa tako da poduzetnik stavi oglas na ploču fakulteta ili pak na internet.

Nakon toga njemu stigne 100 ili više molbi sa životopisima. Manji poduzetnik nema kapaciteta ni vremena da bi uopće pregledao te životopise, a kamoli da ih selektira i odabere najbolje. – Zbog toga mnogi u startu odustaju od studenata i usmjeravaju se na jednostavnija rješenja – ističe Sinković. Zbog toga će pulski Centar za razvoj karijere nabaviti i razvijati softver koji će pojednostaviti prijavu i selekciju studenata. Softver bi trebao postati funkcionalan za 5-6 mjeseci, a nakon toga će se krenuti u izradu baze podataka. –  Prikupljat ćemo sve životopise koje su slali naši studenti bilo kome. Kada nam se javi poduzetnik sa svojim zahtjevom za radnicima, aktivirat ćemo ovaj softver koji će prema ključnim riječima proučavati zahtjeve poslodavca sa znanjem, iskustvom i afinitetima studenata. Nakon toga će biti izbačeno pet najboljih kandidata koji će onda biti ponuđeni tvrtki.

S druge strane, SMS-om će se istovremeno obavijestiti i sami studenti da su potencijalni kandidati – pojašnjava profesor Sinković. Usluga će za sve uključene biti besplatna, a sve troškove stvaranje i održavanja sustava će podmiriti sam Fakultet ekonomije i turizma. Isto tako, plan je da se u sljedećem razdoblju ovaj Centar i njegova djelatnost proširi na čitavo Sveučilište te tako bude dostupna velikom broju studenata svih studijskih usmjerenja.  

>> Festival u 15 gradova koji će povezati najbolje što imaju naše poduzetništvo i mediji

Ključne riječi

Komentara 1

K2
kritičar_2
18:11 04.03.2016.

Nerazumijem,kakve veze sa naprednim softverom,imaju likovi na slici,Flego i Miletić,osim,sa Titom i Rankovićem i njihovom antihrvatskom politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije