Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lani ostvareni rekordni prihodi

Rat tužbama: Pevex po sudovima povlače bivši vlasnik, ali i nekadašnji čelnik uprave

Trgovački lanac Pevex otvorio novu poslovnicu u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
24.07.2022.
u 18:04

Zdravka Peveca tereti se da je podnio krivotvoreni dokaz za ostvarivanje autorskog prava

Nakon financijskog sloma, pa i zatvora, Zdravko Pevec sa suprugom Višnjom pokrenuo je novi posao – otvorio je u Vrbovcu novu trgovinu Pevec oprema. Na njoj je prepoznatljiv logo bijelog pijevca na zelenoj podlozi. No, sa svojim bivšim trgovačkim lancem, u kojem je, kako je presuđeno, počinio niz pronevjera, još uvijek nije raskrstio pa današnjem Pevexu "svako malo" pošalje novu tužbu. Zbog jedne je sam sebi navalio na vrat novu optužnicu zbog krivotvorenja dokumenata pa će početkom jeseni ponovno sjesti na optuženičku klupu.

Kosturi iz ormara

Nekadašnji tajkun pokušava, naime, ishoditi više od 78 milijuna kuna od Pevexa, i to za autorska prava za slogan "Kupujmo s osmijehom", logo stiliziranog pijevca i osobno ime. Iziritirani i tužbama i njegovim javnim istupima, u kojima tvrdi da mu je tvrtka oteta te da je ostao bez svega, u krugovima bliskim današnjem Pevexu odlučili su pokazati, kako kažu, drukčiju sliku.

– Paralelno, jedan dio Pevexa trudi se razvijati radna mjesta i poslovanje, a drugi se neprestano bavi kosturima iz ormara – započinje naš izvor. Pevec je još 2014. podigao tužbu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv tvrtke Pevec, kako se tada još zvala, a u kojoj traži da sud zabrani upotrebu slogana, stiliziranog pijevca i vizualnog identiteta utemeljenog na osobnom imenu koje društvo koristi kao nositelj registriranih žigova pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Usto, zatražio je i 78 milijuna kuna naknade i kamata, navodeći da je upravo on autor tih djela.

– Ključna je činjenica da je Zdravko Pevec 2004., dok je bio jedini udjeličar, registrirao žig, ali ne kao Zdravko Pevec, nego kao pravna osoba, tadašnji Pevec d.o.o. Izgubio je taj spor i pravomoćno, no zatražio je reviziju, što mu je dopušteno, pa se još čeka odluka Vrhovnog suda – objašnjavaju nam. Zdravko Pevec u međuvremenu podnosi i prijedlog za ponavljanje postupka, koji je odbačen.

Zdravko Pevec
Foto: Damir Spehar/PIXSELL, ilustracija

– Angažirao je vještakinju koja je izjavila da tvrtka Pevec ne bi tako dobro poslovala da nije bilo Zdravka Peveca, zanemarujući pri tome 2,7 milijardi duga koje je ostavio. Nadalje, u sudskom je procesu sam kazao kako nikada nije sklopljen pisani sporazum o autorskim pravima s Pevecom d.o.o., jer je bio vlasnik tvrtke. No u Pevex je 2018. stiglo pet njegovih zahtjeva s Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo da se tvrtka očituje u odnosu na žigove Pevec. Priložio je navodni sporazum iz 2003., a u njemu je bilo sve ono što je u sudskoj presudi utvrđeno da Pevec nema – navode nam kronologiju. Pevex je podnio kaznenu prijavu protiv Zdravka Peveca zbog krivotvorenja isprave, a Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je lani optužnicu i zatražilo da ga se kazni godinom dana zatvora. Tereti ga se da je, u nakani neistinitog prikazivanja autorskog prava na ime Pevec, podnio krivotvoreni dokaz. Početak suđenja zakazan je za rujan.

Trgovački lanac Pevec nekada je brojio oko 4000 zaposlenika, a u stečaju je završio 2009. Pevecovi i danas tvrde da nisu krivi i ne odustaju od novih poslovnih početaka. No naši izvori i o njima imaju štošta reći.

– Protiv njegove firme Pevec oprema d.o.o., sa sjedištem u Zadru, bio je pokrenut postupak brisanja jer tri godine nisu predana godišnja financijska izvješća. Odluka o brisanju, prema našim saznanjima, bila je donesena, ali ju je netko povukao. Isto tako, Pevec je u sinovoj tvrtki prijavljen kao prokurist, a on to ne smije biti jer po zakonu o trgovačkim društvima na toj funkciji ne smije biti osoba pravomoćno osuđena za prijevaru u gospodarskom poslovanju – tvrde naši izvori.

Supružnici Pevec završili su iza rešetaka, podsjetimo, zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Teretilo ih se da su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji te time umanjivali porezne osnovice. Peveci su oštetili državni proračun za 26,8 milijuna kuna zbog umanjivanja poreznih osnovica te tvrtku Pevec za 3,9 milijuna kuna jer su povukli novac od povrata poreza na svoj privatni račun. Zdravku Pevecu izrečena je kazna zatvora od dvije godine i deset mjeseci, no polovina kazne preinačena je u uvjetnu. Višnja Pevec osuđena je na godinu dana zatvora, ali to je zamijenjeno radom za opće dobro.

'Bolesne konstrukcije'

Trgovački lanac u međuvremenu je promijenio ime u Pevex, a lani su ostvarili rekordne prihode, veće od 2,5 milijardi kuna. Zdravko Pevec nije htio detaljno komentirati ništa od ovih navoda, tvrdeći da se "ionako ne bismo usudili napisati istinu".

– Zar mislite da bih koristio ime Pevec, iako je moje, da nisam u pravu? Pa ja sam njima blokirao firmu jer mi nisu isplatili plaću od prije 12 godina. No godišnji su odmori, razgovarat ćemo poslije – rekao nam je Pevec. Nije htio komentirati ni informacije koje su se već pojavile u medijima, a prema kojima je Zdravko Pevec, primjerice, svoju obiteljsku kuću u Bjelovaru, procijenjenu na dva milijuna kuna, pola godine prije nego što je otvoren stečaj tvrtke Pevec darovao sinovima Davorinu i Danijelu, oni su je ubrzo prodali navodno rođacima Višnje Pevec u Njemačkoj, no poslije je vraćena pod njihovo okrilje.

Tvrtku Pevex tuži i Jurica Lovrinčević, bivši predsjednik njegove uprave, čije se ime sada spominje u kontekstu budućeg savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića. Naime, dioničari okupljeni oko Lovrinčevića i Udruge malih dioničara Pevex podnijeli su tužbu kojom traže poništavanje svih odluka glavne skupštine u svibnju i onih o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća. Kako su objasnili, dio dioničara smatra dubioznim garancije koje je Pevex izdao, a koje bi mogle stvoriti potencijalne obveze u iznosu koji prelazi godišnju neto dobit. Doznajemo da Z. Pevec u tužbama protiv Pevexa citira neke ranije Lovrinčevićeve izjave.

– Nevjerojatno je da bivši predsjednik Uprave Pevexa Lovrinčević svojim izjavama daje uporište za tužbu Pevecu. Ne čudi takva čudna koalicija jer Lovrinčević svojim postupcima i tužbama nanosi štetu Pevexu, iako je i sam suvlasnik 23,5% tvrtke. Inače, saznali smo da je najnoviji angažman u Ministarstvu gospodarstva u vezi s daljnjim štetnim radnjama, što protiv tvrtke Pevex, što protiv bivših partnera i suvlasnika. Nameće se i jedino pitanje – treba li Ministarstvo gospodarstva biti mjesto putem kojeg se ostvaruju osobne ambicije i osvetničke akcije – zaključuju naši sugovornici.

Jurica Lovrinčević nije htio komentirati ove navode, no od njemu bliskih osoba doznajemo da ih smatra "bolesnim konstrukcijama".

– Jurica Lovrinčević suvlasnik je Pevexa, tako da mu sigurno nije cilj činiti štetu vlastitoj tvrtki. I nije mu jasno čemu tolika panika, očito izazvana njegovim mogućim angažmanom u Ministarstvu gospodarstva. Valjda zato što se bori i za ostale dioničare, da saznaju što se događa s tvrtkom – kažu nam osobe bliske Lovrinčeviću.

Komentara 14

BJ
bjmaro
19:44 24.07.2022.

Obitelj Pevec je ostala bez svoje,obiteljske firme i završili u zatvoru. Sve se odigralo munjevitom brzinom i usprkos svih grešaka u poslovanju bračnog para Pevec, smatram da u cijeloj toj priči nešto miriši

DU
Deleted user
20:26 24.07.2022.

Bez obzira što mi mislili o Pevecu, mene zanima kako je u kapitalizmu moguće oduzeti nečije privatno vlasništvo?

AR
aristip2021
19:13 24.07.2022.

Nakon čitanja ovog članka iz nekog razloga pada mi na pamet ona narodna poslovica "oteto prokleto".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije