Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Raste broj oglasa za zapošljavanje na neodređeno vrijeme

Poslodavci učestalije nude posao na neodređeno. Za rad na neodređeno bilo je u prvoj polovici ove godine pet posto više oglasa nego lani, odnosno 65 posto svih oglasa za posao
10. srpnja 2019. u 20:23 1 komentara 257 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je objavljeno dva posto manje oglasa za posao, a na web-stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac 41.000 oglasa i osam posto više nego lani u istom razdoblju.

Karolina Amidžić Dosje Slavonija 'Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!'

– Tržište stagnira ili blago pada. Međutim, s obzirom na to da u Hrvatskoj sve teže pronalaze zaposlenike, poslodavci su uvezli znatan broj radnika iz inozemstva i na taj način nose se s manjkom radne snage – komentira Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

U najviše oglasa, 40 posto, tražio se turističko-ugostiteljski kadar, a najtraženiji su pritom bili konobari, trgovci, skladištari i kuhari. Turizam i trgovina su i nudili najviše mogućnosti zaposlenja, na te dvije djelatnosti otpada 39 posto svih oglasa na portalu MojPosao. Zanimljivo je pritom da je najveći porast broja oglasa zabilježen u kategorijama dizajn i umjetnost, farmaceutika i biotehnologija, ljudski resursi i arhitektura.

Dublin Velika reportaža iz Irske 'Napokon djeci mogu priuštiti sve, imamo auto, odemo u restoran'

Poslodavci učestalije nude posao na neodređeno. Za rad na neodređeno bilo je u prvoj polovici ove godine pet posto više oglasa nego lani, odnosno 65 posto svih oglasa za posao.

– Očito poslodavci radnicima nude sve kvalitetnije uvjete rada, što potvrđuje i rast prosječne plaće od dva posto u odnosu na 2018. Također, nastavljen je trend povećanog zapošljavanja u sektoru ljudskih potencijala, što sugerira da poslodavci sve više vode brigu o svojim radnicima – smatra Žonja. Manje su traženi i sezonci; lani je takvih oglasa bilo devet, a sada osam posto. Broj oglasa za posao u inozemstvu (880) veći je dva posto nego lani.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj:

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • elkomadante:

    kada će porezna i sud zatvarati firme koje se ne drže zakona o radu ?