Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS

Rast maloprodaje 0,4%, no oporavak potrošnje tek 2011.

soping
Arhiva VL
03.11.2010.
u 12:47

Rezultat oporavka je turistička sezona, a dodatni bi utjecaj moglo imati i ukidanje kriznog poreza, no pravi oporavak potrošnje uslijedit će nakon oporavka tržišta rada

Završetak središnjeg dijela turističke sezone odrazio se i na rezultate u maloprodaji. Prema preliminarnim podacima DZS-a promet u maloprodaji u rujnu je porastao na godišnjoj razini 0,4% realno, odnosno 1,6% nominalno.

Povoljna kretanja u rujnu posljedica su, kao i u prethodna dva mjeseca, najvećim dijelom učinka baznog razdoblja s obzirom na to da je u rujnu prošle godine promet u maloprodaji pao 12,8% (realno i nominalno) - kažu analitičari Raiffeisen Consultinga. Rastu maloprodaje zasigurno je pridonio i rast broja dolazaka i noćenja turista u rujnu od 4,8%, odnosno 2,8%. S druge strane, stopa rasta očekivano je niža nego u kolovozu ponajprije zbog manjeg utjecaja turizma na cjelokupno gospodarstvo i s tim vezano pada sezonskog zapošljavanja.

Usporavanje stope rasta trgovine na malo u rujnu pokazuje da je o oporavku maloprodaje još rano govoriti. Naime, do kraja godine najizraženiji povoljan utjecaj na maloprodaju imat ce niska prošlogodišnja baza s obzirom na to da su stope pada u zadnjem tromjesečju prošle godine bile dvoznamenkaste. Budući da rast nije generiran rastom standarda, nego je najvećim dijelom posljedica baznog učinka, ne može se govoriti o stvarnom oporavku. Osim baznog učinka, povoljan utjecaj imat će i ukidanje više stope tzv. kriznog poreza, čime će se rasteretiti skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju - kažu u Raiffeisen Consultingu.

Međutim, nastavljaju, s obzirom na to da će navedeno olakšanje dohodaka stanovništvo osjetiti tek u prosincu, pozitivan utjecaj bit će ograničen na sam kraj godine te će više pridonositi pozitivnim kretanjima u prvoj polovici 2011. godine. S druge strane, jesen donosi ponovni rast nezaposlenosti, a oporavak potrošnje stanovništva u konačnici ovisi o stvaranju novih radnih mjesta i povećanju raspoloživog dohotka. Bez obzira na kratkotrajne pozitivne učinke koje čimbenici poput ukidanja “kriznog poreza” ili potrošnje turista mogu imati na maloprodaju, potrošnja će se oporaviti tek nakon oporavka tržišta rada.

- Na razini cijele godine očekujemo da će se u maloprodaji zabilježiti pad od oko 3%, dok oporavak uz blage stope rasta očekujemo sljedeće godine - poručuju iz Raiffeisen Consultinga.

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
18:01 03.11.2010.

Koji jad ! Ko da je bitna potrošnja i s njom će se nešto riješiti.Izbalansiranost potrošnje prema proizvodnji bi možda bio neki uvjerljiv pokazatelj.S utezima kredita teško da se išta suvislo može prognozirati osim pad BDP-a. Nema nade još desetakk godina za postavljanje prve dijagnoze i to samo ako se odmah jučer uvede tržišno konkurentno gospodarstvo s nizom mjera koje ne želite ni čuti.Jednom riječju zaboravite ovu temu i posvetite se hrmbanju.

SW
swimm
07:58 04.11.2010.

S obzirom na neuncinkovite i nesposobne politicare prije ce doci do pada nego do oporavka,a jedan od pokazatelja su poskupljenja i rast nezaposlenosti u 2011 god.Potrošnja uvijek raste u 12mj i za vrijeme ljeta samo se pitam do kada,a to našim ogranicenim umovima u saboru teško da dopire u bulju. Situacija je toliko bajna da nam oporavak uz jako puno srece slijedi tek oko 2020,pesimisticno ,ali realno nažalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije