Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rasprodano 4,6 milijarda eura euroobveznica

Obveznice su ponuđene uz prinos četiri postotna boda niži nego u siječnju i rasprodane su u samo dva sata, a kupci su se upisali na svotu trostruko veću od ponuđene
20. ožujka 2011. u 09:45 1 komentara 2 prikaza
\'lazni novac, krivotvoreni novac\'
Foto: Arhivska fotografija

Novi dokaz da euro ni izdaleka nije onoliko ugrožen koliko bi se to shvatilo čitajući anglosaksonske analitičare pružili su kupci 4,6 milijarda eura vrijednih euroobveznica što ih je u petak ponudila Europska komisija. Ponuđene su uz prinos od osam temeljnih ili 0,08 postotnih bodova viši od prosječnoga u Eurozoni, a zainteresirani su se kupci upisali na trostruko veću svotu od one koju je EK ponudila. Sve su rasprodane u manje od dva sata. Najviše je kupaca bilo iz Ujedinjenoga Kraljevstva i iz Azije, pa iz ostalih europskih zemalja.

Od prikupljene svote 3,4 milijarde eura namijenjeno je za posudbu Irskoj u sklopu Europskoga ustroja za novčarsku postojanost (EFSM). Irci će na tu posudbu plaćati kamatu od 5,51 posto, kao i na prethodnu posudbu od pet milijarda eura koje su dobili 12. siječnja. Za potonju je EK 5. siječnja prodala obveznice uz prinos od 12 temeljnih ili 0,12 postotnih bodova iznad prosječnoga, a zanimanje kupaca bilo je čak devet puta veće od ponude. Smanjenje kamate Irskoj ostale su zemlje članice Eurozone uvjetovale povećanjem irske stope korporacijskoga poreza, čiju nisku razinu smatraju nepoštenom konkurencijom. 

Preostalih 1,2 milijarde eura dobit će Rumunjska u sklopu Fonda za platnu ravnotežu (BoP), namijenjenoga pomoći zemljama članicama EU izvan Eurozone, koje se nađu u platnim teškoćama. Zajedno s ovim iznosom, koji će Bukureštu, kao i Dublinu, leći na račun 24. ovoga mjeseca, Rumunjska je iz BoP-a do sada ukupno povukla 4,85 milijarda eura, te još 13 milijarda od Međunarodnoga monetarnoga fonda. 

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • malena27:

    Vjerujem samo zlatu i srebru. Svoje valute napravljene od zraka zadrzite za sebe.