Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rasprodaja državnih hotela: Deset turističkih tvrtki traži ulagače

Među turističkim društvima, potencijalnim ulagačima, u natječaj se uključio i Prosperus invest
17. rujna 2013. u 17:00 0 komentara 268 prikaza
kupari,portal
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Za deset turističkih društava u vlasništvu države koja se nalaze u predstečajnoj nagodbi interesa ne nedostaje, a među potencijalnim ulagačima su pretežno već poznata imena na tržištu od Riviere Adria, Solarisa, Sunce koncerna, Karisma Hotels Adriatica...

Država ostavlja 25 posto

Među turističkim društvima, potencijalnim ulagačima, u natječaj se uključio i Prosperus invest, koji upravlja fondom za gospodarsku suradnju (FGS) Prosperus i koji je jedini od pet FGS-ova na tržištu koji se opredijelio za turizam.

Još u proljeće je Prosperus pokazao interes za HTP Korčulu, no tada ga je država zbog preniske cijene odbila. No, nakon što je država proširila ponudu i na ostale zainteresirane koji su pak ponudili i nižu cijenu, opet je u igri jedini ostao FGS, a prema za sada još nepotvrđenim najavama iz Vlade, Prosperus će u konačnici i dobiti turistički kompleks na Korčuli, za koji se još čeka zaključenje predstečajne nagodbe.

Iako se prije predviđalo da će ulagač dobiti gotovo sve dionice, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović kaže da bi država zadržala kontrolni paket, odnosno 25 posto dionica u HTP Korčuli, ali bi to u načelu bila praksa i za ostala društva u vlasništvu države koja se prodaju. Jer, kaže, ne žele ponoviti pogreške iz prošlosti. Joško Miliša iz Prosperusa očekuje da što prije završi cijeli proces kako bi se, u slučaju da dobiju HTP Korčulu, mogli pripremati što ranije za sljedeću sezonu. Plan je u HTP Korčuli prije predviđene dokapitalizacije smanjiti temeljni kapital društva sa 300 na 50 milijuna kuna. Isti FGS ima interes i za preuzimanje HTP Orebića. U igru za turističke tvrtke uključio se i Sunce koncern Jake Andabaka. Andabak nam je potvrdio interes za hotele i apartmane Medena i Vranjicu Belvedere, ali samo pod uvjetom da to troje dobije zajedno. Za Vranjicu Belvedere stigle su četiri ponude, među kojima je Ugo grupa – Solaris i Riviera Adria, koja je zainteresirana i za Medenu.

Karisma jača interes

Nakon što je novoosnovano društvo Karisma Adriatic, koje čini kapital meksičke Karisme, TUI-a i domaćeg Agrokora, preuzelo Koločep, interes šire i na ostala društva, a vrlo brzo mogli bi preuzeti Hotele Živogošće za koje su jedini predali ponudu. Marinko Benić iz Karisme potvrdio nam je njihov interes za državne tvrtke, ali i ulaganje u nove investicije, na već najavljenim destinacijama – od Splita južnije te u Istri.

>>Ovo je 39 državnih i privatnih projekata spremnih za ulagače

 

 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.