Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Rasprava pred Komisijom o štetnosti carina za uvozne solare

croenergo.eu
croenergo.eu
17.07.2013.
u 14:30

Gehrlicher Solar AG, jedna od najstarijih kompanija u solarnoj industriji i jedan od prvih članova AFASE-a, prošli je tjedan podnijela zahtjev za stečaj kao izravnu posljedicu uvođenja antidampinških carina na kineske module

Danas će više od 30 europskih tvrtki iz sektora fotonapona u Bruxellesu prisustvovati na raspravi pred Europskom komisijom u organizaciji Saveza za pristupačne solare (Alliance for Affordable Solar - AFASE).

Direktori kompanija će pred Komisijom detaljno predstaviti razloge zbog kojih već sada carine na uvozne solare iz Kine utječu na otkazivanje narudžbi i smanjenje zaposlenosti što je u potpunosti u neskladu sa Komisijinim optimističnim idejama kako će fotonaponska industrija \"čudom\" stvoriti nova tržišta ili apsorbirati cijenu carina unatoč ekonomskoj krizi..

Pozivajući se na regulaciju Europske komisije o preliminarnim mjerama koja je objavljena 5. lipnja, Dennis Gieselaar, direktor nizozemskog Oskomera Solar Power Solutions i član Uprave AFASE-a, izjavio je: \"Komisija temelji svoje procjene na uzorku od samo sedam kompanija. Velika većina EU instalatera ne može apsorbirati nove carine, čak i pri trenutnoj stopi od 11.8%. Za većinu igrača u sektoru, dobit je pala znatno ispod 10%. Komisija je također pogriješila u tvrdnjama da će instalateri fotonaponskih instalacija jednostavno moći prijeći u druge sektore, kao što su instalacije vjetroelektrana. Naša industrija je profesionalna i specijalizirana, naša radna snaga ima poseban sustav obuke te se ne mogu prebacivati iz jednog u drugi sektor tek tako.\"

Kao primjer utjecaja preliminarnih carina, Gehrlicher Solar AG, jedna od najstarijih kompanija u solarnoj industriji i jedan od prvih članova AFASE-a, prošli je tjedan podnijela zahtjev za stečaj kao izravnu posljedicu uvođenja antidampinških carina na kineske module i povezanog pogoršanja uvjeta na tržištima diljem Europe.

Citirajući ovaj primjer, Thorsten Preugschas, predsjednik Uprave Soventixa i predsjednik AFASE-a, izjavio je: \"Došli smo u Bruxelles kako bi se izjasnili protiv nastavka ovih štetnih nameta jer oni dovode do kontrakcije tržišta i smanjuju veliki broj \"zelenih\" radnih mjesta diljem Europe. Već sada smo morali otpustiti radnike zbog rasta cijena, a od uvođenja preliminarnih carina znatno je pao i broj narudžbi. Možemo se samo nadati da će slučaj Gehrlicher Solara probuditi Europsku komisiju te da će ih današnje saslušanje uvjeriti kako ne trebaju mirno gledati propadanje naše industrije.\"

Ranije ove godine, studija koju je sastavio neovisni švicarski institut za istraživanja Prognos, naglasila je kako će uvođenje carina na bilo kojoj razini, automatski izazvati smanjenje narudžbi i gubitke radnih mjesta. Uvođenjem carina od 60% u sljedeće tri godine moglo bi biti izgubljeno čak 242 tisuće radnih mjesta diljem Europe, zaključuje se u studiji.

AFASE je koalicija više od 740 tvrtki iz Europske fotonaponske industrije koja predstavlja više od 65 tisuća radnika u EU te koja kroz zajedničko zastupanje i komunikaciju želi riješiti rizike koje sa sobom donose protekcionistički potezi te promicati prednosti solarne trgovine za solarne proizvode.

Rezultate današnjeg saslušanja te budući razvoj ove problematike na razini EU ekskluzivno pratite na portalu www.croenergo.eu

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije