Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječka pivovara

Radnici štrajkaju već 16 dana, a vlasnik javno zbraja gubitke

'osijek,11.03.2010.,tiskovnu konferenciju povodom strajka u Pivovari d.d. odrza?a uprava na celu s vlasnikom Ivanom Komakom  photo:Krunoslav Petric/PIXSELL'
'Krunoslav Petric/PIXSELL'
11.03.2010.
u 15:35

Vlasnik Pivovare Ivan Komak tvrdi da šteta od ugovorene, ali zbog štrajka neostvarene isporuke robe iznosi pet milijuna kuna, dok se marketinška penje na oko 1,6 milijuna kuna.

Ni litra piva već šesnaest dana nije proizvedena u Osječkoj pivovari. Pobunjeni radnici štrajk su počeli predvođeni većinskim Sindikatom HUS-a zbog novoga kataloga radnih mjesta kojim se predviđa smanjivanje broja zaposlenih. Blokirali su izlaze iz tvornice pa ni kamioni ne mogu do kupaca. Dok direktor Ivan Komak javno zbraja gubitke, radnici pišu predsjedniku, premijerki, ali i Hrvatskome fondu za privatizaciju te Ministarstvu pravosuđa, no do sada su ostali uskraćeni za odgovore. Direktor Komak jučer je pred novinarima podvukao računicu.

– Šteta od ugovorene, ali zbog štrajka neostvarene isporuke robe procjenjuje se na oko pet milijuna kuna dok se marketinška penje na oko 1,6 milijuna kuna – rekao je Komak. Istodobno je i apelirao na radnike da prekinu štrajk. Dodao je kako zbog trenutačnih potraživanja prema pivovari restrukturiranje poslovanja i sistematizacija radnih mjesta nisu hir već nužnost jer drukčije neće moći nastaviti pozitivno poslovati. Na novinarski upit hoće li radnicima biti isplaćene plaće za veljaču, Komak je kratko odgovorio kako će ih dobiti oni koji su i radili. Regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković podsjetio je kako je njegov, iako manjinski sindikat koji od ukupno 230 zaposlenih radnika ima 90 članova, sklopio kolektivni ugovor s poslodavcem kojim se zadržavaju sva prava iz prijašnje godine.

– Mislim da je ovaj štrajk nezakonit. Očekujemo izricanje privremene sudske mjere koja će omogućiti onim radnicima koji žele raditi, da ih u tome ne sprečavaju štrajkaši – zaključio je Orešković. (ib/VLM)

Komentara 2

OB
-obrisani-
08:08 12.03.2010.

Ponekad imam osjećaj da isndikalci zaboravljaju da je privatna firma, privatno vlasništvo, i da je gazda taj koji može postavljati i mjenjati uvjete poslovanja dokle god je to u skladu sa zakonom. On im može svima ponuditi izmjenu ugovora, ako oni ne žele imaju izbor napustiti firmu.

RA
Raphael
21:31 12.03.2010.

@gabrijelromic U idealnom slučaju u pravu si, no u hrvatskoj praksi 90% gazda je do tvornice došlo a) bez novca c) prijateljskom b)stranačkom pretvorbom i uzelo ti ono što je nekada bilo tvoje. Sigurno je kako ćeš sve napraviti protivv takvog gazde. I nije vrijeme za izgubiti posao jer novi je jakoooo teško naći, a konkretan gazda nema muda (necu sada napisati guts ili cohones, nije u redu) kazati radnicima da mu nisu potrebni nego smislja neku novu sistematizaciju mjesta. Koji jado! \"Eto čujem kako u Osijeku sve strane firme zapošljavaju... Došla IKEA, došao IBM, došao BMW, došao Henkel... fali radne snage, dolaze ljudi iz Ukrajine, Makedonije, Italije raditi jer se traže i ruke i znanje...\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije