Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Radnici Gramata dio dohotka dobili u mesnim namazima

Neki od radnika dobili paštete kojima je već je istekao rok trajanja. Hoće li uskoro umjesto novca stići čavli, pitaju se radnici.
13. svibnja 2010. u 21:00 108 komentara 38 prikaza
gramat
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Gospodarska kriza, koja se osobito odrazila na pad potrošnje, natjerala je vlasnika i direktora zagrebačkog Gramata Josipa Golubara da dio posljednje plaće radnicima isplati u paštetama!

Mesni namaz kao povišica
Radnici Gramata već godinama dio plaće dobivaju u bonovima koje mogu potrošiti samo u tom trgovačkom centru. Međutim, odluka vlasnika da ih isplaćuje u paštetama dodatno je razljutila radnike koji se još potpuno nisu priviknuli ni na bonove.

– Ne samo da sam 30. travnja dobio karton sa 45 pašteta nego im je već istekao rok trajanja. Međutim, ne brinem se jer sam cijepljen od tetanusa, a većinu sam podijelio susjedima koji imaju pse – kazao nam je jedan radnik Gramata, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman, pokazujući čajnu paštetu kojoj je rok trajanja istekao 4. svibnja.

Neki od radnika nisu imali sreće kao naš sugovornik, koji je imao četiri dana da pojede karton pašteta. Oni su naime ostali šokirani kada su 30. travnja vidjeli da je nekim njihovim paštetama već istekao rok trajanja. Gramat je podijelio ukupno 171 paket pašteta, dakle nijedan radnik nije ostao bez mesnog namaza. I članovi uprave osladili su se sa 37 paketa.

– U vezi sa situacijom u kojoj se Gramat našao, a vezano za višak komada koji se nikako drugačije nije mogao riješiti, donesena je odluka o podjeli pašteta (45 kom.) svakom zaposleniku. Iznos od 50,00 kn za iznos pašteta bit će knjižen s bona. Uprava apelira na razumijevanje zaposlenika i na njihovu pomoć firmi na ovaj način s obzirom na cjelokupnu situaciju oko nas – piše u e-mailu koji je uprava poslala svakom zaposleniku Gramata.

Radnici Gramata prije su otprilike 15 posto plaće dobivali u bonovima dok se ta brojka za vrijeme krize popela na 25 posto, ističe naš sugovornik.

– Možda će nam sljedeću plaću isplatiti u čavlima. Znam da je tvrtka u problemima, ali se pitam gdje gazde samo nalaze inspiraciju za ovakve poteze. Možda zatražim povišicu plaće u paštetama – našalio se radnik koji se pita kako će na sve reagirati država s obzirom na plaćanje doprinosa.

Građevincima tjestenina
Sličnih je primjera već bilo. Jedna je tvrtka u papirnatoj konfekciji nedavno radnicima podijelila po 40 jaja, koje je kao jedinu opciju za podmirenje svog duga poslala tvrtka-partner. Tekstilci su u Čakovcu ne jednom umjesto dijela plaće dobili bon za Konzum ili neki drugi maloprodajni lanac, kaže Svjetlana Šokčević iz Samostalnog sindikata tekstila, kože i gume. Sindikalci pamte i tone tjestenine kojom je u nekom građevinskom poduzeću poslodavac plaćao radnike.

Iz Gramata jučer nisu odgovarali na naš upit za komentar o isplati u paštetama.

Novinare u Srbiji plaćali rižom, sindik

Novinare u Srbiji plaćali rižom, sindikalci savjetuju tužbe

Mario Švigir, gospodarski savjetnik SSSH, ističe da redovito savjetuju radnike da ne pristaju na takve naturalne kompenzacije jer im one smanjuju uplate u socijalne fondove i time umanjuju buduće mirovine, a otežavaju im i tužbu protiv poslodavca na ime neisplaćene plaće.

– Čim radnik potroši bon koji je dobio na ime plaće ili dijela plaće, svejedno, prihvatio je takvu kompenzaciju i više se ne može ništa.

Tužiti može s tim bonom kao dokazom. Međutim, te su situacije vrlo složene i osjetljive, ljudi su u dvojbi, tužba znači dugotrajan proces, a i tužiti poslodavca znači gotovo sigurno računati na otkaz – govori Damir Jakuš iz URSH-a.

U zadnje vrijeme, kaže, nije bilo isplata u naturama, ali nije i da ih neće biti. SSSH je, kaže Švigir, uvijek nastojao provesti upravo istraživanje o naturalnim plaćanjima dohotka, ali im to nikad nije uspjelo jer radnici oklijevaju govoriti javno o tim stvarima.

 – Ironičan je primjer iz Srbije, gdje je redakcija Politike dugo plaću dobivala isključivo u riži – ispričao je Švigir.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Jurek:

    mica1111 ...znam taj vic Zato i je tako što tvrtku osniva svatko.

  • kreont:

    Baš je došlo \"tursko doba\", harač imamo, robnu razmjenu. Predlažem da mobitele platimo tim istim paštetama. Mogli bismo i jaci PDV plaćati jajcima i paštetama.

  • mikrogrizzly:

    Pa šteta (to bacati)!