Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varteks

Radnicama isključuju grijanje, uprava za likvidnost kumi kredit

'18.05.2011., Tvornica Varteks,Varazdin -  Pogon za sivanje odijela tekstilne industrije Varteks Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
Marko Jurinec/PIXSELL
20.12.2012.
u 17:00

Nekretnine su, tvrde u tvrtki, vrijedne 100 milijuna eura, no njihov plan u predstečajnoj nagodbi tek trebaju prihvatiti država i banke

Voda je u varaždinskom Varteksu došla do grla. Nisu još isplaćene sve plaće za rujan, a prema riječima sindikalistice Božice Čiček Mutavdžik, radnicima, uglavnom ženama, kod kuća isključuju struju i grijanje te im ‘sjedaju’ banke.

Iako je ovih dana za negdašnji tekstilni div otvoren postupak predstečajne nagodbe, Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa, i dalje vidi svjetlo na kraju tunela.

– Ukupni dug Varteksa je 550 milijuna kuna, 140 je dug državi, 113 Zagrebačkoj banci, pa HBOR-u... Kad bismo se uspjeli dogovoriti s ključnim vjerovnicima u predstečajnoj nagodbi, riješili bismo problem – izjavio je na jučerašnjoj sjednici varaždinske Županijske skupštine.

U zamjenu, Varteks nudi svoje nekretnine. Procijenjene su, tvrdi, na stotinjak milijuna eura. Problem je u tome što i država i banke moraju prihvatiti taj model. Naime, iako su vrednije od duga, nekretnine su trenutačno većim dijelom pod zalogom te su se tako našli u začaranom krugu. U Varteksu bi dio htjeli dati na ime duga (žele i da država uđe u čak 25-postotno vlasništvo kompanije), a ostatak bi iskoristili kao obrtni kapital.

Hoće li uspjeti nagovoriti vjerovnike, znat će se uskoro. A dotad, za “inicijalnu interventnu likvidnost” nade polažu u kredit banaka od 25 milijuna kuna.

– Treba nam za očuvanje strateški važnih ugovora – kaže Košćec koji se ovih dana “rastrčao” Zagrebom, od šefa HBOR-a, od kojega traže jamstvo, do ministara financija i gospodarstva pa sve do banaka...

– Jučer sam dobio informaciju da je Nadzorni odbor dao suglasnost HBOR-u. Očekujem da će se to riješiti za nekoliko dana – rekao je Košćec. Optimistično je ustvrdio i da, ako riješe likvidnost, uz plan restrukturiranja, u 2014. godini mogu očekivati 15 milijuna kuna operativne dobiti.

>> Varaždinski tekstilni div Varteks pokrenuo predstečajni postupak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije