Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč recesiji županijski drvoprerađivači i proizvođači namještaja još ne otpuštaju radnike

Radna mjesta mogu sačuvati samo jeftiniji kapital i jeftinija država

drvo
Dragutin Šantoši
12.02.2010.
u 21:19

Čak 88 posto poduzeća spremno je za plasiranje novih proizvoda na svjetskom tržištu.

VIROVITICA – Na zanimljivom predstavljanju studije 'Utjecaj gospodarske krize na preradu drva i proizvodnju namještaja Republike Hrvatske' održanom danas u prostorijama HGK Županijske komore Virovitica predstavnicima županijskih drvoprerađivačkih tvrtki studiju su predstavili Boris i Borna Dabelić iz Poslovnog biroa 'Pbiro' Rijeka. Uvodničari su naglasili kako hrvatski drvoprerađivači osjećaju recesiju, ali u isto vrijeme ne gube optimizam da će, uz manje ili veće gubitke, krizu prevladati i ubrzo stati na noge.

Drvnu industriju Virovitičko-podravske županije je krajem prošle godine činila 31 tvrtka sa ukupno 2163 zaposlenika. Osim u slatinskim poduzećima IK 'Gaj' i 'Inpo grupi', koje su, zbog stečaja, izgubile oko 400 radnih mjesta, ostala poduzeća uspjela su, unatoč krizi, očuvati gotovo jednaki broj uposlenih. Od ostvarenog izvoza u iznosu od 33,7 milijuna američkih dolara gotovo 87 posto izvoza ostvaren je prodajom finalnih proizvoda, tj. namještaja, a samo 13 posto izvozom polufinale.

- U cjelokupnom godišnjem prihodu Virovitičko-podravske županije drvna industrija sudjeluje sa gotovo 20 posto, pa se može reći da drvna industrija za ovu županiju ima jednaki gospodarski značaj kao i brodogradnja na Jadranu. Studija je pokazala kako je, unatoč krizi, čak 88 posto poduzeća u drvnoj industriji spremno za plasiranje novih proizvoda na svjetskom tržištu, kaže Milan Vanđura, poslovni tajnik HGK Županijske komore Virovitica.

Najveći broj poduzeća drvne industrije u ovoj županiji kriza nije iznenadila, ali su im, zbog prevelikih ulaznih troškova, mogućnosti postizanja veće rentabilnosti ograničene. Gotovo 52 do 54 posto ulaznih troškova regenerira država i lokalna zajednica, pa su u tvrtkama poduzeli sve kako bi racionalizirali proizvodnju i očuvali svoj utjecaj na tržištu.

- Prošlo je vrijeme kada su kupci obilazili proizvođače. Sada proizvođači namještaja izvan naših granica traže kupce. Više od 20 godina sam u industriji namještaja, tvrtka 'Javorović' sada upošljava 38 radnika, a lani smo ostvarili cjelokupan prihod od oko 15 milijuna kuna. Nismo otpuštali radnike, redovno isplaćujemo plaće, plaćamo poreze i doprinose državi i dobavljačima robu, ali ne znamo kako ćemo dalje. Imamo ambicija za veće ulaganje i proširenje proizvodnje, ali je kapital, koji se za sada nudi, još uvijek preskup, kaže direktor i vlasnik Vlado Javorović. Ova tvrtka povećala je lani prihod za petnaestak posto, a u dva mjeseca ove godine proširila je prodaju svoga namještaja u susjednu Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Komentara 4

BI
bigboii
23:33 12.02.2010.

Pokrenut će se uskoro gospodarstvo! BItno je bilo da se prvo pripremi teren. Da se makni korumpiranost iz državnih poduzeća, a sada se lako proizvodi mogu plasirati na tržište!

UK
Ugo Kajvez
10:05 13.02.2010.

\"Radna mjesta mogu sačuvati samo jeftiniji kapital i jeftinija država\" ............... i jeftina radna snaga kao u indiji i kini ........ bravo, svaka čast .........

OB
-obrisani-
22:38 12.02.2010.

ja sam pravi KAMOCEMO onaj drugi sa prefIksima i sufiksima je moj PAS koji je zastranio i koji se odmetnuo pa sam mu za kaznu dao ime KAMOCEMO npr. 45 , -to mu je IQ _________________________

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije