Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Radimir Čačić najavio: Zagreb na Savi za 1,2 mlrd. eura

Projekt Zagreb na Savi predviđa gradnju triju hidroelektrana, rušenje nasipa i novi odteretni kanal Sava – Sava, što će osloboditi 3,5 milijuna kvadrata novih površina uz samu rijeku
18. travnja 2012. u 12:20 56 komentara 641 prikaza
čačić (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Zagreb će na Savu izaći već 2017. godine, najavio je u srijedu prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Izlazak Zagreba na Savu njegov je prioritet, kazao je Čačić, predstavljajući projekt na 8. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina koju je protekla dva dana u Zagrebu organizirao Filipović poslovno savjetovanje. Projekt o kojemu se u Zagrebu govori desetljećima napokon će, čini se, s novom Vladom RH dobiti konačne konture i promijeniti izgled hrvatske metropole.

– Prije tri dana dobio sam pismo Zagrebačke županije da se pokrene projekt Zagreb na Savi. Projekt su podržali i gradonačelnik Bandić i predsjednik Gradske skupštine (Davor Bernardić, op.a.) – kazao je Radimir Čačić.

I Bandić za projekt

Projekt Zagreb na Savi predviđa gradnju triju hidroelektrana, rušenje nasipa i novi odteretni kanal Sava – Sava, što će osloboditi 3,5 milijuna kvadrata novih površina uz samu rijeku. Od toga bi, prema Čačiću, milijun četvornih metara bila građevinska zona, 800.000 kvadrata bilo bi za sport i rekreaciju, a 1,7 milijuna četvornih metara ostaje za parkove i komunalnu infrastrukturu. Novi prostor od 350 hektara veći je od Donjeg grada omeđenog Ilicom, Vlaškom, Ulicom Republike Austrije, Heinzelovom i Branimirovom, koji ukupno ima nešto više od 300 ha. U tom prostoru najprije bi se gradile nove zgrade za Vladu i pravosudne institucije. Trenutačno Vlada ima urede razbacane na čak 188 lokacija u Zagrebu koji zajedno imaju 423 tisuće metara četvornih. Od 423 tisuće kvadrata, 345,5 tisuća je u vlasništvu države, a 68,5 tisuća kvadrata Vlada unajmljuje. Pravosudne institucije koriste 99 tisuća kvadrata, od čega je devet tisuća u zakupu. Ukupno država, kaže Čačić, godišnje potroši 5,3 milijuna eura na zakup. Čačić kaže da je Vladi dovoljno upola manje prostora – 230.000 kvadrata. A novac koji sada daje za zakup usmjerio bi se u financiranje projekta Zagreb na Savi koji bi se radio po modelu javno-privatnog partnerstva.

Godišnja korist 85 mlrd. eura

– Neće nas koštati de facto ništa, a dobit ćemo fenomenalne projekte i zamah gospodarstva. Imat ćemo interes onoga tko je preuzeo 350 ha da u idućih 15 godina stalno osmišljava nove sadržaje. Imovinskopravno sve je jasno jer je država vlasnik ovog prostora. Država već desetljećima nije razumjela ovu problematiku, a sada ju razumije i kreće u posao – kazao je ministar Čačić. Prema Čačićevoj projekciji, investicija Zagreb na Savi teška je 1,2 milijarde eura, a nominalna godišnja korist od nje bila bi 84,8 milijuna eura.

Precizirao je prvi potpredsjednik Vlade i rokove.

– Za idejno rješenje treba nam šest, a za studiju utjecaja na okoliš 12 mjeseci. Odteretni kanal i HE Prečko bit će gotovi do studenog 2015. Pogodite zašto? – kazao je Čačić i aludirao na održavanje parlamentarnih izbora za tri i pol godine. Dodao je da bi se Vlada na Savu mogla preseliti 2017.

Uzor Čačiću za spajanje rijeke i grada je španjolska Valencija. Tamo su ugledni svjetski arhitekti Norman Foster i Santiago Calatrava uredili rijeku i prostor oko nje pretvorili u dio u kojemu buja život. Slično Čačić očekuje i u Zagrebu.

– Očekujem da se kreiraju prostori koji će živjeti 24 sata na dan – zaključio je ministar Radimir Čačić

Zainteresirani su EBRD i Zagrebačka bank

Zainteresirani su EBRD i Zagrebačka banka
Za infrastrukturne projekte nikada nije manjkalo investitora. Tako je Čačić kazao da je interes za projekt pokazala i Europska banka za obnovu i razvoj kojoj će svoje ideje predstaviti točno za mjesec dana. Osim EBRD-a, kazao je, interes je pokazala i Zagrebačka banka.

– Tog trenutka kada sagradimo branu Prečko, grad Zagreb će izaći na Savu za 5, 10 ili 50 godina. Pritisak tržišta bit će velik da se izađe na 350 ha zemljišta – zaključio je Radimir Čačić.

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • tiha voda:

    Gospodine Čačić, uspjeti ćete isto tako koliko su uspješne i Vaše tvrtke! Mene bi razveselilo da se Vi povučete iz Vlade.

  • Antiflašist:

    Mozda drug prvi ipak moze pomoci rastu.Nek samo vrati dio duga (ukupno 427 milijuna kuna) koje je napravio kao direktor coninga, evo nek to bude 63 milijuna poreza i doprinisa koje nije platio drzavi. Zivo me zanima da li ce ... prikaži još! ga linic staviti na javnu listu duznika, njegovo ime bi svakako trebalo biti prvo na listi.

  • mikrogrizzly:

    Čačić bi bio kamen oko vrata svakoj garnituri na vlasti, neovisno o političkom predznaku jer je operiran od skromnosti. Onako veličanstveni zafrk macher iz građ. branše, pun sebe i bahat do boli... I na psihijatrijskom odjelu bi bio naporan kao pacijent!