Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Puška opasna i prazna

22.05.2006.
u 11:40

Prošlog tjedna bankari su se okupili gotovo potajno i uskladili svoje stavove: nastavi li Rohatinski na ovaj način, neće imati izbora nego - podići nam kamate na kredite, koje ionako dovoljno teško otplaćujemo! Naime, žale se, žele li poslovati pozitivno, uz ovolike obvezne pričuve, morat će za nekoliko postotaka podići kamate! Rečenica od koje se vjerojatno smrzne svaki drugi, kreditom teško opterećeni građanin Lijepe naše. No, Rohatinski još nije odgovorio. A i zašto bi - bankari najavljuju da će kredite biti teže dobiti - a to je upravo ono što je on želio postići!

No, poruka vjerojatno nije bila upućena samo njemu. Naravno, i političarima, onima na vlasti. Izbori već odavno poput crne vrane čuče na ramenu svakog od njih. Onome koga građani dožive kao krivca za podizanje kamatnih stopa loše se piše. Naravno, ima Rohatinski još razloga da se ne uzbuđuje previše. Naime, nije ovo bankarima prvi put da nam izazivaju grč u želucu.

Kako već rekoh na ovom mjestu, baš da vidim koji od njih će prvi podići kamate! A ako se dogovore da to svi zajedno naprave, e onda će se Hrvatska narodna banka doista imati čime pozabaviti. No, u bankarskoj puški možda još nema metka, ali mogli bi je napuniti solju. Ima još načina da se više zaradi, a da se ne diraju aktualne kamatne stope - razne dodatne troškove svakako će nam zaračunati. No, tko je u ovoj priči zapravo pozitivac, a tko negativac? Ovisno s koje strane gledate, no, jing i jang ovdje su nekako neugodno sivi.

Priču o bankama koje već godinama na domaćem tržištu ostvaruju izvanredne profite već smo nebrojeno puta ponovili. Svaka od tih banaka ima daleko veći udio u dobiti nego u imovini svojih matičnih banaka na zapadu. I, koliko znam nijedna nema veći rast u plasmanu kredita poduzetništvu nego građanstvu. Sigurno nije krivica samo na poduzetnicima. No, ovj put, u Opatiji, čak su sami bankari pozvali na selektivne mjere.

U HNB-u očito dosad nisu imali snage da ih provedu. Zašto ne bi oni koji više potiču npr. izvozne projekte, koji će jednog dana vratiti uloženo i popraviti trgovinsku bilancu - zašto ne bi bili nagrađeni manjom obveznom pričuvom? Zašto bi na jednak način bili kažnjeni oni koji su u dosad nemilice uvozili novac, kao i oni koji su tek namjeravali na taj način sebi omogućiti veću slobodu u kreditiranju, poput Hrvatske poštanske banke? Da ne nabrajam dalje, u HNB-u bi svakako mogli smisliti mnogo više mnogo manje naivnih mjera koje bi sigurno dale nekakvog rezultata. Samo ako se usude.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije