Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banka bez podrške

Pupovac od EU traži spas za posrnulu Tesla banku

pupovac i agičić
Davor Višnić/Pixsell
10.05.2013.
u 11:41

Novi kapital neophodan je za opstanak banke, koja od osnutka prije dvije godine posluje s gubitkom.

Sa sadašnjih 37 milijuna kuna kapitala Tesla štedna banka uskoro bi trebala povećati kapital za najmanje 100 milijuna kuna.

– Pregovaramo s financijskom institucijom iz EU koja je spremna uložiti 100 do 120 milijuna kuna kapitala. U mjesec dana razgovor bi trebao biti završen, a cijeli proces u dva mjeseca, jer je potrebno i odobrenje HNB-a, s obzirom na to da će novi vlasnik steći više od 10 posto – kaže predsjednik uprave Tesla banke Zvonko Agičić.

Veća bilanca

Novi kapital neophodan je za opstanak banke, koja od osnutka prije dvije godine posluje s gubitkom. Još 2011. godine planirano je povećanje kapitala na 100 milijuna kuna, no neki od postojećih ulagača tek su na početku povećali ulog, ali za daljnje ulaganje nisu imali volje.

Niti je interes pokazala hrvatska država, na koju je banka računala, jer su to učinila i dva državna fonda iz Srbije. Jedno vrijeme se, naime, spominjalo da bi Hrvatska ušla kroz jedan od fondova za gospodarsku suradnju, no konkretniji razgovori nisu postignuti.

– S hrvatske strane ušli su privatni ulagači, ali očekivali smo da će to učiniti i država, no nismo dobili potporu. Na tim pretpostavkama i razgovorima izgubili smo vremena, što je utjecalo i na poslovanje, pa smo se okrenuli stranom investitoru – kaže Milorad Pupovac, predsjednik Nadzornog odbora banke.

Pupovac je i jedan od začetnika ideje osnivanja takve banke kojoj je cilj poticanje suradnje Hrvatske i Srbije, te tvrtki iz tih dviju zemalja. Dioničari banke su Fond za razvoj AP Vojvodine, Fond za razvoj Republike Srbije, te tvrtke Agrokor, Sladorana, Končar i Đuro Đaković.

– S novim kapitalom otvorit ćemo i prvu poslovnicu i moći ćemo računati na više klijenata. Dosad je realizirano 15 milijuna kuna kredita, što je premalo za pozitivno poslovanje. Najviše se kreditiralo male gospodarstvenike, ali ne i političke stranke, kako se nagađa i zbog čega se proziva banka za loše rezultate, kaže Agičić.

Tvrdi da s postojećom bilancom i nisu mogli poslovati s dobiti, no ako dođu do kapitala od 200 milijuna kuna bilanca može rasti do 1,6 milijardi kuna i tada se u pet godina može nastaviti s poslovanjem neometano – povećanjem broja klijenata, širenjem usluga i otvaranjem poslovnica.

Jedina štedna banka

Tesla banka u obje je godine poslovanja zabilježila gubitak. U 2011. godini minus je bio 8,4 milijuna kuna, a prošle godine smanjen je na 5,9 milijuna. Jedina je štedna banka na tržištu, što znači da ima znatno niže kapitalne zahtjeve, ali bez obzira na to, za nastavak rada i povećanje broja klijenata treba više kapitala.

>>U godinu dana krediti pali 8,4 milijarde kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije