Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanost i biznis

Prvi poduzetnički inkubator u Splitu

Šimun Anđelinović
Foto: Tino Jurić/Pixsell
10.07.2015.
u 23:45

Vlasnik Brodosplita DIV grupa, bivši Plivin istraživački laboratorij, danas Galapagosova Fidelta i Cemex, neke su od velikih tvrtki koje su ugovorile suradnju sa Sveučilištem u Splitu

Split će do kraja godine pripremiti projekt gradnje svog prvog poslovnog inkubatora. Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović jučer je u Splitu na predstavljanju rezultata najvećeg projekta transfera tehnologije u Hrvatskoj TTAdria, koji je EU financirao sa 6,8 milijuna kuna, istaknuo da je ugodno iznenađen interesom gospodarstva za suradnju sa znanstvenicima u Dalmaciji.

Vlasnik Brodosplita DIV grupa, bivši Plivin istraživački laboratorij, danas Galapagosova Fidelta i Cemex, neke su od velikih tvrtki koje su ugovorile suradnju sa Sveučilištem u Splitu.

– Sveučilište želi dati podršku gospodarstvu u daljnjem razvoju, a koja korist za državu može nastati kad dvije domaće znanstvenice istražujući i razvijajući otkriju nešto poput azitromicina, odnosno Sumameda, najbolje govori podatak da je Pliva samo za zaštitu tog patenta plaćala državi više od 120 milijuna kuna godišnje – kaže Anđelinović.

Nikola Balić, voditelj projekta TTAdria dodaje da velike tvrtke traže nove načine kako ostvariti rast i kako im tu ponovno trebaju kapaciteti koje osigurava znanost. No, dodaje i da su u znanosti otkrili neiskorištene kapacitete za komercijalizaciju. Balić očekuje da će Sveučilište uskoro izbaciti tri spin-off tvrtke koje će na tržište izbaciti proizvode poput posebnih računala za ronjenje i novih sustava za koćarenje. Navodi pak da je splitsko sveučilište interno otkrilo 20 projekata s velikim komercijalnim potencijalom. Za 11 projekata Sveučilište je predalo Hamag-Bicru zahtjev za potporu. Ukupno je riječ o 3,3 milijuna kuna investicija. Preostalih devet projekata na isti će se način obraditi do kraja ljeta.

– Snažno surađujemo i s malim i srednjim poduzetnicima, poput lokalnih tvrtki Salona-Var i Manas s kojima smo u suradnji s gradom i Županijom već pomogli u nekim projektima koji su tim poduzetnicima omogućili da povećaju broj zaposlenih - – kaže Balić.

Sandra Lušetić, koordinatorica za transfer tehnologije pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, kaže da je Sveučilište u Splitu kroz projekt TTAdria znatno ojačalo kapacitete za suradnju s gospodarstvom. Naime, u Splitu je uspostavljena inovacijska mreža koja povezuje 986 tvrtki, 668 istraživača te niz akademskih i znanstvenih institucija.

>>Šimun Anđelinović preuzeo rektorski lanac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije