Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička previranja

Prosvjedi u Hong Kongu ozbiljno štete najvećoj europskoj bankarskoj grupaciji

Prosvjed u Hong Kongu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.01.2020.
u 09:45

Nemiri protiv vlasti traju već pola godine i HSBC je dosad uglavnom uspijevao izbjegavati štetu, za razliku od Narodne banke Kine (Bank of China), druge po veličini iza HSBC-a na tržištu, čije su poslovnice već odavno na udaru

Politička previranja u Hong Kongu ozbiljno štete poslovanju HSBC-a, jedne od deset najvećih bankarskih grupacija u svijetu i najveće europske, koja više od polovice svoga profita ostvaruje upravo na tom tržištu. Prosvjednici protiv vlasti već su dvaput upali u njihove poslovnice u središtu grada i devastirali ih, a sad su zašarali grafitima i slavni brončani par lavova, Stephena i Stitta, kipove koji „čuvaju“ njihovo sjedište u centru Hong-Konga i simboliziraju bogatstvo i prosperitet. No, ono što zaista muči bankarskog diva financijski je udarac koji bi oni i partneri s kojima surađuju mogli pretrpjeti, što od štete na poslovnicama, što od zastoja u poslovanju.

Regulativa ili pomoć vlasti

Nemiri protiv vlasti traju već pola godine i HSBC je dosad uglavnom uspijevao izbjegavati štetu, za razliku od Narodne banke Kine (Bank of China), druge po veličini iza HSBC-a na tržištu, čije su poslovnice već odavno na udaru. Ali, kako prenosi Reuters, u posljednje je vrijeme HSBC navukao bijes prosvjednika koji ih optužuju da su sudjelovali u miniranju aktivista koji prikupljaju novac za njihovu kampanju protiv vlasti. Povezali su njihovo zatvaranje računa grupe „Spark Alliance“ u studenome, koja pomaže prosvjednicima podmiriti pravne troškove, s uhićenjima četvorice članova udruženja koje je uslijedilo u prosincu, uz optužbu za pranje novca. Na računu je bilo devet milijuna dolara.

– Ljudi su ljutitu jer smatraju da je banka zaustavila dotok novca prosvjednicima – komentirao je jedan aktivist koji se slikao sa zalivenim kipovima lavova.

Banka je odlučno opovrgnula svoju povezanost s tim opravdavajući zatvaranje računa međunarodnim regulatornim standardima.

Počeli u Hong Kongu

– Naša odluka nema apsolutno nikakve veze s policijskim uhićenjima četiriju osoba 19. prosinca. Račun smo zatvorili u studenome, slijedeći izravne upute klijenta – tvrde u banci koja inače u pravilu izbjegava komentirati individualne slučajeve te je ovaj istup iznimka.

Trenutačno su zatvorene dvije poslovnice banke i sedam bankomata smještenih u zatvorenim prostorijama. U novogodišnjoj noći razbijeni su im prozori, a zidovi išarani grafitima s porukom „podrška Spark Allianceu“. Neke druge poslovnice već su im oštećene u prosvjedima na Božić. Kipovi lavova išarani su grafitima, ali su i nakratko zapaljeni nakon što su preliveni zapaljivom tekućinom. Jučer su ih konzervatori počeli restaurirati. Iako danas HSBC grupacija ima sjedište u Londonu, korijene vuče upravo iz Hong Konga, gdje je otvorena prva poslovnica 1865. Naziv HSBC potječe od inicijala Bankarske korporacije Hong Konga i Šangaja (Hongkong and Shanghai Banking Corporation).

Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

Prosvjed u Hong Kongu
1/29
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije