Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burza

Prosvjedi blago utjecati na burzu, no veći su rizik vanjski nemiri

burza, NY
Pixell
28.02.2011.
u 16:33

Redovni promet na burzi završio je danas na razini od oko 12,2 milijuna kuna, dionički indeks Crobex pao je 0,42 posto, a Crobex 10 0,21 posto

Prosvjedi u zemlji i moguća politička nestabilnost odrazili su se i na domaće tržište kapitala koje je danas potonulo znatno više od ostatka europskih tržišta, ali to ipak nije ključni razlog koji bi mogao povući burzu prema dole, nego nemiri u Libiji i ubrzani rast cijene nafte.

– Kretanje cijena na Zagrebačkoj burzi odraz je utjecaja prosvjeda, a što se prije svega vidi u padu Crobexa i niskom prometu. Pad nije toliko velik, ali u usporedbi s ostatkom Europe koja je u isto vrijeme ostvarila porast od oko jedan posto, razlika se vidi. Sve u svemu, oprez na burzi se osjeti, ali za sada bez ishitrenih reakcija – mišljenja je Matej Modrovčić, član uprave Hypo Alpe Adria Investa.

– Teško da bi se prošlotjedni prosvjedi u Hrvatskoj mogli odraziti na poslovanje tvrtki ali uvijek postoji rizik za ulagačku atmosferu kada takve slike prosvjeda otiđu u svijet – kaže Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Libor Weiser, član uprave Hita vrijednosnica, smatra da unutarnji nemiri ipak nisu najvažniji razlog pada na burzi jer na poslovanje domaćih tvrtki to nema utjecajanego da su to vanjski nemiri, ponajprije u Libiji, te slabiji promet dvjema najvažnijim dionicama – Ine i HT-a.

– Volumen prometa Ininim dionicama je malen zato što je već tko je namjeravao tu dionicu prodao, a to se također odnosi na dionicu HT-a, s obzirom na to da je ta kompanija već objavila rezultate poslovanja i visinu dividende – kaže Weiser.

Redovni promet na burzi završio je danas na razini od oko 12,2 milijuna kuna, dionički indeks Crobex pao je 0,42 posto, a Crobex 10 0,21 posto.

Komentara 1

Avatar emilsali
emilsali
05:46 01.03.2011.

Šank Najprofitabilnija berza u Hrvatskoj , pare samo lete preko nje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije