Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Proračun se puni, ali prihodi su pali za više od pola milijarde kuna

U dijelu u kojem su se rashodi proračuna trebali smanjiti za dvije milijarde kuna, a odnosi se na zaposlene, narasli su za 170 milijuna
21. lipnja 2012. u 14:56 48 komentara 7 prikaza
\'gradska...zgb...28.02.2003. porezna uprava-zadnji dan poreznih prijava snimio:boris scitar\'
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL

Na prvi pogled proračun se i dalje puni dobro jer su ukupni prihodi države u prvih pet mjeseci veći za gotovo dvije milijarde kuna nego lani i dosegnuli su 44,46 milijardi kuna. Ipak, kada se prouče podaci od svibnja, proračun nagovještava da su analitičari bili u pravu kada su upozoravali da je dobar priliv u državnu riznicu kratkog daha. Ukupni prihodi bili su tek 150 milijuna kuna veći nego u prošlom svibnju, a porezni prihodi pali su i manji su za više od pola milijarde kuna.

Doprinosi su bolji, ali to je posljedica uredbe kojom se zabranjuje isplata plaća bez plaćanja obveza, što priznaju i u Ministarstvu financija. Inače, 44.185 poslodavaca nije plaćalo doprinose, a skoro 13 tisuća njih platilo je više od osam milijuna kuna doprinosa u roku od tri dana, nakon što su dobili poziv iz Porezne uprave. U ovom trenutku oko 30 tisuća tvrtki ne isplaćuje plaće za 86.539 radnika, a poreznici provjeravaju te tvrtke jer neki od njih isplaćuju plaću u gotovini.

Što se tiče rashoda proračuna, u svibnju su identični kao lani, ali su u prvih pet mjeseci smanjeni za 600 milijuna kuna. U dijelu u kojem su se trebali smanjiti za dvije milijarde kuna, a odnosi se na zaposlene, narasli su za 170 milijuna kuna.

U dva mjeseca Porezna uprava ispitala je preko 500 osoba o podrijetlu njihove imovine, a kako doznajemo, postupci u kojem se ispituje imovina Emila Tedeschija i Ivice Todorića još nisu dovršeni. Ali dovršeno je gotovo 58 rješenja protiv onih koji su utajili poreze. Morat će platiti 40 milijuna kuna, a ako ne budu imali novca, platit će nekretninama.

Poslodavcima koji duguju poreze daje se još jedna mogućnost prijave za reprogram dugova do 31. siječnja 2012. Dosada je njih 8572 predalo zahtjev za reprogram dugova teških 4 milijarde kuna. Do polovice lipnja izdana su rješenja za milijardu kuna dugova, a svi će dobiti rješenja do kraja srpnja. Rate reprograma uredno se plaćaju, naplaćeno je 81 posto. Na jednokratno plaćanje odlučilo se gotovo šest tisuća obveznika, a neki od njih platili su već 90 milijuna kuna poreza, dok im je 20,5 milijuna kamata otpisano.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
  • mikrogrizzly:

    Ta pojava se uči i na ekonom. i pravnom faksu odnosno postoji prag do kojeg je moguće pressing igrom poreznika i inih službi "ožmiknuti" fiskalnih davanja, ali iznad tog praga ne ide više nikako. Čudi me da Linića nisu informirali ... prikaži još! o tome, osobito u situaciji kad puk prodaje i zadnje komadiće zubnog zlata iz ladica za preživjeti. Prošle godine je stanovništvo prodalo 1,36 tona zlata! I Linić, prepun silovitosti i ideja kako utjerivati porezna davanja, čudi se kako to teško ide s bogatima - jer ne daju... I nije to hrvatski fenomen nego i njemački bogatuni ne daju (luksemburški računi!), a francuski se sele u Belgiju ili čak u nefrankofoni London samo da izbjegnu flajš mašinu. Dakle, nadigli su poreze, povisili cijenu energenata i nakon početne euforije - šipak! Joj, kad ta komitetlijska garnitura naiđe puku na izbore. Sanjat će vikendicu gdje će se skrivati, a ne porez na vikendice!

  • doktorica:

    Ali dovršeno je gotovo 58 rješenja protiv onih koji su utajili poreze. Morat će platiti 40 milijuna kuna, a ako ne budu imali novca, platit će nekretninama........a šta je sa Rajićem i kompanijom koji nisu platili porez ?!

  • Deleted user:

    Baš čudno, pa od 1.1. treba namirivati onu hrpetinu SDP-ovog podobnog nakota po svim mogučim uredima. Znači nitko osim glavonja koje jep ostavio HDZ nije odletio iz službe a dodan je još cijeli svježi sloj raznih kukurikavaca na takva važna ... prikaži još!a mjesta kao što su stručni suradnici za zaštitu ljudskih prava, samostalni referenti i pomoćni savjetnici. Nego, a tko radi u cijeloj toj legiji podobnih i nadobudnih?