Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Projektu financijskog restrukturiranja Agrokora u Clevelandu dodijeljena prestižna međunarodna nagrada

Fabris Peruško je 26. rujna ove godine u Clevelandu preuzeo Turnaround and Transaction Award (TMA) nagradu za financijsko restrukturiranje Agrokora, koje je prema ocjeni struke u SAD-u proglašeno najznačajnijim takvim međunarodnim postupkom u svijetu
30. rujna 2019. u 09:00 1885 prikaza
Fabris Peruško
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Financijsko restrukturiranje Agrokora dobilo je nagradu u kategoriji međunarodna transakcija godine, te je proglašeno jednim od 12 najznačajnijih međunarodnih postupaka restrukturiranja u svijetu u 2018. godini. Izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško u društvu domaćih i stranih pravnih savjetnika Tina Doličkog iz Odvjetničkog ureda Bogdanović i Dolički i Wolframa Pruska iz odvjetničke kuće Kirkland & Ellis, nagradu je preuzeo u ime cijelog tima koji je tijekom postupka izvanredne uprave vodio restrukturiranje Agrokora, koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom.

- Ova je nagrada još jedno veliko međunarodno priznanje zahtjevnom procesu spašavanja iznimno značajne hrvatske i regionalne kompanije. Posebno nas veseli što priznanje stiže od stručnjaka koji svakodnevno rade na sličnim projektima u svijetu. To što su u konkurenciji više od 100 globalnih projekata, među najbolje uvrstili upravo postupak izvanredne uprave u Agrokoru, govori o zahtjevnosti i obuhvatu tog restrukturiranja i njegovom utjecaju na nacionalno i regionalno gospodarstvo - rekao je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom preuzimanja nagrade.

Perspektivna kompanija

Želio je istaknuti kako je TMA nagrada priznanje i cijelom nizu pojedinaca koji su u različitim fazama davali veliki doprinos uspjehu i zaključenju svake pojedine etape postupka.

- Ovo je prilika da se svima još jednom zahvalim. Između ostalih, Anti Ramljaku, izvanrednom povjereniku koji je vodio prvu fazu postupka kao i savjetnicima i savjetničkim timovima koji su podupirali rad izvanredne uprave i u toj etapi, ali i kasnije u procesu, dali ključan doprinos stabiliziranju kompanije i postizanju nagodbe vjerovnika. Naši dobavljači i poslovni partneri te, posebno, svi naši zaposlenici kao i kupci bili su jedan od glavnih oslonaca procesa spašavanja sustava. Vlada Republike Hrvatske u cjelini, a osobito premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, odigrali su presudnu ulogu,ne samo u osiguravanju pravnog okvira za postupak izvanredne uprave, nego i kasnije tijekom procesa, naročito u trenucima u kojima su svoj ljudski i politički kapital uložili u uspješno okončanje drugih ključnih etapa postupka, kao što je postizanje nagodbe vjerovnika.

Fabris Peruško | Autor : Boris Ščitar/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Nažalost, ne mogu sve spomenuti poimence, ali zahvaljujući svima njima, Fortenova grupa – kompanija koja je nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru, danas i dalje radi na svim tržištima regije, zapošljava više od 52 tisuće ljudi i polako, ali sigurno se razdužuje i postaje zdrava i perspektivna kompanija- rekao je Peruško. Dodao je da su svi zajedno pokazali iznimnu društvenu odgovornost, ali i dokazali da imaju društveni kapital potreban za rješavanje vrlo kompleksnih problema. Međunarodna stručna javnost, vrlo dobro je prepoznala koliki je doista učinak restrukturiranja Agrokora, a postignut je u vrlo kratkom roku“, istaknuo je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora. 

Nagrada VL-a i PD-a

TMA nagrada je jedno od najvažnijih strukovnih priznanja u svijetu budući da je TMA jedna od vodećih svjetskih neprofitnih udruga koja okuplja stručnjake koji sudjeluju na projektima restrukturiranja u svijetu. Nagradu dodjeljuje žiri od 13 članova Odbora za dodjelu nagrada koji predstavljaju presjek TMA stručnjaka - od pravnika preko računovodstvenih do financijskih eksperata, a  pobjednici se biraju kroz rigorozan proces recenzije postupaka prijavljenih na natječaj za nagradu odnosno kroz više krugova analiza i vrednovanja podataka pristiglih transakcija.

Lani je nagodba vjerovnika u Agrokoru prema mišljenju stručnog žirija Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika proglašena najvažnijim gospodarskim događajem. Fabris Peruško na dodjeli nagradi zahvalio se organizatorima i svima onima koji su glasali upravo za nagodbu u Agrokoru.

Dodao je kako osobno smatra da  nagodba vjerovnika i sve ono što joj je prethodilo - od donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH preko zahtjevnih pregovora do izglasavanja nagodbe u srpnju kao i njezine pravomoćnosti u listopadu – doista predstavlja najvažniji gospodarski proces koji se u Hrvatskoj događao tijekom 2018. godine.

Fabris Peruško | Autor : - Spriječili smo kolaps najvećeg sustava u re­giji i posljedice na gospodar­stva četiri države. Nije bilo lako, opseg posla je bio ogroman, a rokovi kratki. Bilo je napetosti, odricanja i kompromisa, ali je na koncu 80 posto vjerovnika na ročištu glasali za nagodbu, čime su pokazali kako smo postigli dobar dogovor” – rekao je lani Peruško pri preuzimanju nagrade za gospodarski događaj godine I  pritom istakao kako nagradu prima u ime svih sudionika koji su dali svoj doprinos uspjehu procesa.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom