Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene

Proizvođačke cijene industrije porasle 7,1%, daljnji rast i u 2011.

struja
Arhiva VL
11.04.2011.
u 11:31

U RBA u ovoj godini očekuju rast cijena energenata, a smatraju da će proizvođači u ovoj godini uspjeti prevaliti rast cijena na krajnje potrošače, što prošle godine nisu uspjeli

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene za ukupnu industriju porasle su u ožujku za 8,2% u odnosu na isti mjesec 2010. godine. Pri tome je veći rast ostvaren kod cijena na nedomaćem tržištu (cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodaju na nedomaćem tržištu), i to od 10,5%. Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene porasle 1,3%.

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu u ožujku su ostvarile rast od 7,1% na godišnjoj te 1,1% na mjesečnoj razini.

Isključi li se energija, godišnji rast iznosi 4,7%, što upućuje na zaključak da je rast cijena energije značajno utjecao na rast proizvođačkih cijena, ali za razliku od prošle godine, kada je ukupni rast industrijskih cijena bio gotovo u potpunosti rezultat rasta cijena energije, njihov utjecaj u prvim mjesecima 2011. nije toliko dominantan. kažu analitičari Raiffeisen Consultinga.

Najveći godišnji rast zabilježen je upravo kod cijena energije (+13,7%), a slijede intermedijarni proizvodi (+6,4%) i netrajni proizvodi za široku potrošnju (+4,7%). Podaci prema područjima i odjeljcima NKD-a pokazuju da su proizvođačke cijene na domaćem tržištu vezane uz energente i proizvodnju prehrambenih proizvoda zabilježile najintenzivniji rast u ožujku. Vađenje sirove nafte i prirodnog plina tako je poskupilo 22,1% godišnje, a proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda 26,3% godišnje. Cijene proizvodnje prehrambenih proizvoda i dalje ubrzano rastu pa su u odnosu na ožujak 2010. više za 8,7%.

- Razmjerno visoki rast cijena pri proizvođačima u prošloj godini najvećim je dijelom bio posljedica viših cijena energije. Na početku ove godine uz energiju, i druge sastavnice indeksa proizvođačkih cijena su bilježile značajan rast, posebno cijene prehrambenih proizvoda. Stoga u 2011. očekujemo da će cijene energenata i dalje rasti u odnosu na 2010., ali će za razliku od 2010. i cijene drugih sastavnica značajno pridonositi ukupnom rastu. Prosječni rast proizvođačkih cijena mogao bi biti nešto viši nego prošle godine. Nadalje, dok u prošloj godini proizvođači uglavnom nisu uspijevali prevaliti rast cijena na krajnje potrošače  zbog ionako slabe domaće potražnje, u ovoj godini će se to vjerojatno dogoditi pa bi i rast potrošačkih cijena trebao biti veći nego prošle godine - tvrde u Raiffeisen Consultingu.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
11:42 13.04.2011.

pa kod monopolista nista nova, onda se taj domino moze ponovit kod svakog proizvodjaca bilo cega, ak ne zaradi moze podignut cije da ne posluje sa minusom-gdje je tu problem, hihihhihihhi-dizi cijene svega i svaceg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije