Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Proizvođači duhana prijete masovnim blokadama prometnica

Ako vi kleknete i mi smo pali, izjavio je župan Tomislav Tolušić podržavajući zahtjeve prosvjednika da se izmijeni zakonska regulativa u smjeru liberalizacije tržišta u Hrvatskoj te da proizvođači duhana mogu izvoziti svoj sirovi duhan.
08. veljače 2010. u 09:32 35 komentara 14 prikaza
prosvjed proizvođača duhana
Foto: Dragutin Šantoši

VIROVITICA – Više od 200 proizvođača duhana iz Podravine i Slavonije, članova Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list" danas je na snijegu i temperaturi od pet Celzijevih stupnjeva ispod ništice mirno prosvjedovalo ispred zgrade Virovitičko-podravske županije upozoravajući Vladu RH da je stanje u proizvodnji neodrživo zbog visokih troškova i smanjenja cijena duhana što je dovelo do nelikvidnosti.

– Tražimo da se hitno izmijeni zakonska regulativa u smjeru liberalizacije tržišta u Hrvatskoj te da proizvođači duhana mogu izvoziti svoj sirovi duhan. Ministarstvu poljoprivrede dajemo rok od pet dana da održi sastanak s predstavnicima ugovarača proizvodnje i proizvođačima duhana kako bi se utvrdilo što je s neisplaćenim poticajima za 2008. godinu, kakvi će biti poticaji za 2009., a kakvi za 2010. i 2011. godinu.

U slučaju da nam se sastanak ne održi i ne kaže nam se kakva je budućnost proizvodnje duhana, najavljujemo radikalnije mjere, a sve kako bismo očuvali opstanak duhanske proizvodnje od koje živi oko 10.000 stanovnika ovoga područja, izjavio je Željko Aragović, predsjednik Udruge "Krupan list" .

Zahtjeve duhanskih proizvođača na skupu su podržali i predstavnici lokalne vlasti.

– Ako vi kleknete, onda smo i mi pali - izjavio je župan Tomislav Tolušić, a saborska zastupnica SDP-a Nada Čavlović izjavila je da ministarstvo odgađa razgovore s radnicima u duhanskoj industriji vjerojatno zato što nema novca.

Prosvjednici su se okupili i u Kutjevu

Država mi je čak 18.000 kuna manje isplatila poticaja za proizvodnju duhana u 2008. godini od onoga što je zakonski određeno. Za prošlu godinu još nismo dobili niti uopće znamo koliki će biti iako čujemo da će biti još niži. Ukupna cijena duhana ne bi smjela biti ispod 19 kuna po kilogramu da bi bila isplativa, a ona je sada samo 15,65 kuna – istaknuo je Antun Pavlović iz Podgorja na jučerašnjem prosvjedu seljaka u Kutjevu.

U organizaciji Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list u Kutjevu se okupilo više od stotinjak prosvjednika koji su iskazali nezadovoljstvo odnosom države prema proizvođačima duhana.

-Od proizvodnje jedne cigarete država ubere čak 75 posto prihoda, prerađivači i prodavači 22 posto, a mi seljaci tek 3,2 posto. Ako država već toliko ima koristiti od proizvodnje duhana, jedne od rijetkih proizvodnji koja ima osigurano tržište žalosno je što nama seljacima ne da ono što nam zakonom pripada – dodao je ogorčeno Pavlović.

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje koji je došao dati podršku duhancima istaknuo je da su svi seljaci prevareni jer ne samo što nisu u cjelosti dobili isplaćene poticaje za 2008. godinu nego još nisu dobili ni lipe za prošlu godinu.

-Vladi i resornom Ministarstvu dajemo rok do kraja veljače da nam isplate neisplaćene poticaje za predprošlu i da nam počnu isplaćivati poticaje za prošlu godinu. Ukoliko se to ne dogodi 1. ožujka krećemo u masovne blokade prometnica – najavio je Dukić.

Država mi duguje 50.000 kuna za poticaje. Zadnji rok za isplatu je ožujak kada počinjemo proljetnu sjetvu. Ukoliko budemo morali uzimati sjeme i ostalo na kredit proizvodnja će nam biti još skuplja, a zarada još manja – kazao je Zdravko Cipov iz Grabarja, jedini proizvođač svinja koji je  prosvjedovao.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • bomba:

    Venlo Rekao si da je duhan uvijek unosan posao. Kako za koga, da je unosan ne bi sad ovi gore štrajkali. Unosan će biti kad ga hercegovci ponovo budu sadili. Neće hercegovac raditi gdje nema novca.

  • mycropht:

    Što se mene tiče, proizvođači duhana svih veličina se mogu izvrnuti na leđa i uginuti.

  • -obrisani-:

    bomba Ti govoriš što bi trebalo, a ja kako jest. Nema spora.