Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć države

Program Croatije Airlinesa na doradi

'07.11.2012., Zagreb - U hotelu Westin odrzana Druga medjunarodna AmCham-ova konferencija o trzisnom natjecanju, , Olga Spevec,  . Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
03.06.2013.
u 19:09

Program restrukturiranja ministra Hajdaša Dončića i Uprave tvrtke ne nudi dugoročnu održivost domaćeg prijevoznika

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije dala zeleno svjetlo za program restrukturiranja Croatije Airlinesa ocjenjujući da ne nudi dugoročnu održivost tvrtke. Stoga su od davatelja i korisnika potpore, resornog ministarstva prometa i uprave, zatražene daljnje dorade programa – izvijestila je Olgica Spevec, šefica Agencije.

Ne zaključi li se postupak do 1. srpnja, restrukturiranje Croatije Airlinesa prijeći će u ruke Europske komisije koja kontrolira sve državne potpore u zemljama članicama. Da bi se izbjegao stečaj, država je nedavno dokapitalizirala Croatiju Airlines sa 862 milijuna kuna te najavila smanjenje zaposlenosti 20% i uštede od 284 milijuna kuna.

Domaći je prijevoznik prošlu godinu završio sa 483 milijuna kuna gubitaka. Agencija smatra da program restrukturiranja CA treba unaprijediti te dodatno obrazložiti model restrukturiranja \"u dijelu koji se odnosi na operativne troškove poslovanja poduzetnika, obveze prema kreditorima kao i vlastiti doprinos poduzetnika u ukupnim troškovima restrukturiranja\".

Tvrtka mora osigurati najmanje 40% ukupnih troškova restrukturiranja jer se od korisnika potpore očekuje da znatno pridonese procesu restrukturiranja vlastitim sredstvima, uključujući prodaju imovine koja nije nužna za opstanak ili iz vanjskih izvora financiranja, ali po tržišnim uvjetima.

U zahtjevu za doradu programa navode i da program restrukturiranja mora predviđati takvu promjenu modela poslovanja koja će CA omogućiti da nakon dovršetka restrukturiranja može uredno podmirivati sve troškove, uključujući amortizaciju i financijske obveze. U suprotnom, program se ne bi mogao odobriti.

>>Hajdaš Dončić: CA ima šanse preživjeti i biti uspješna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije