Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prodao obveznice države da je – spasi

Hrvatske obveznice kupilo je 150 investitora iz cijelog svijeta po kamatnoj stopi od 6,75 posto u razdoblju od 10 godina.
29. listopada 2009. u 23:34 27 komentara 3 prikaza
Ivan Šuker
Foto: Antonio Bronić

Ministar financija Ivan Šuker danas je na američkom financijskom tržištu prodao hrvatskih državnih obveznica u vrijednosti milijardu i petsto milijuna dolara.

- Odgovorno tvrdim da je ovo uspjeh za Hrvatsku jer je interes za hrvatskim obveznicama potvrdio da postoji interes za poslovanje i investiranje u Hrvatsku, jer smo mogli prodati i tri milijarde dolara obveznica da smo ih ponudili tijekom jednotjednog boravka u Los Angelesu, Bostonu i New Yorku - izjavio je Šuker za Večernji list.

Hrvatska je dobila komplimente za fiskalnu politiku tijekom svih 25 službenih susreta s financijskim fondovima i bankama, koliko su Šuker i njegova delegacija u kojoj je i Vujičić, zamjenik guvernera Rohatinskog, održali u SAD-u.

– Hrvatska je percipirana kao stabilna i perspektivna država, pomogao nam je ulazak u NATO ali i vijesti da se bližimo ulasku u EU. Ovaj uspjeh potvrda je da se Hrvatska dobro postavila prije godinu dana kada je počela svjetska kriza – pohvalio se ministar. Hrvatske obveznice kupilo je 150 investitora iz cijeloga svijeta po kamatnoj stopi od 6,75 posto u razdoblju od deset godina.

Nakon ovog banke u Hrvatskoj mogle bi smanjiti kamatne stope. Na upit je li uspjeh u prodaji obveznica došao u zadnji trenutak za spas proračuna ali i koalicije, Šuker je rekao da je zadovoljan obavljenim poslom.

- Mogli smo prodati i više obveznica, interes je bio u vrijednosti tri milijarde dolara, ali nismo bahati nego razumni - tvrdi ministar.

Prodaja novog izdanja hrvatskih državnih obveznica u SAD-u organizirana je preko američkih banaka Citigroup, JP Morgan Chase i britanske banke Barclays.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • obican-covjek:

    Ajde Janko... , a koja banka to nije... ? hahaha

  • -obrisani-:

    Ja samo mirno sjedim i gotim se, hahahah!!!!!!!!!!!!!! I tako svaki dan dok je HDZ na vlasti.

  • bili-tartuf:

    pa Ona Barklays-banka je propala pred 2-3 godine??..sa onoga british-otocícá ??