Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Šuker u SAD-u ishodio dolare

Prodao obveznice države da je – spasi

Ivan Šuker
Antonio Bronić
29.10.2009.
u 23:34

Hrvatske obveznice kupilo je 150 investitora iz cijelog svijeta po kamatnoj stopi od 6,75 posto u razdoblju od 10 godina.

Ministar financija Ivan Šuker danas je na američkom financijskom tržištu prodao hrvatskih državnih obveznica u vrijednosti milijardu i petsto milijuna dolara.

- Odgovorno tvrdim da je ovo uspjeh za Hrvatsku jer je interes za hrvatskim obveznicama potvrdio da postoji interes za poslovanje i investiranje u Hrvatsku, jer smo mogli prodati i tri milijarde dolara obveznica da smo ih ponudili tijekom jednotjednog boravka u Los Angelesu, Bostonu i New Yorku - izjavio je Šuker za Večernji list.

Hrvatska je dobila komplimente za fiskalnu politiku tijekom svih 25 službenih susreta s financijskim fondovima i bankama, koliko su Šuker i njegova delegacija u kojoj je i Vujičić, zamjenik guvernera Rohatinskog, održali u SAD-u.

– Hrvatska je percipirana kao stabilna i perspektivna država, pomogao nam je ulazak u NATO ali i vijesti da se bližimo ulasku u EU. Ovaj uspjeh potvrda je da se Hrvatska dobro postavila prije godinu dana kada je počela svjetska kriza – pohvalio se ministar. Hrvatske obveznice kupilo je 150 investitora iz cijeloga svijeta po kamatnoj stopi od 6,75 posto u razdoblju od deset godina.

Nakon ovog banke u Hrvatskoj mogle bi smanjiti kamatne stope. Na upit je li uspjeh u prodaji obveznica došao u zadnji trenutak za spas proračuna ali i koalicije, Šuker je rekao da je zadovoljan obavljenim poslom.

- Mogli smo prodati i više obveznica, interes je bio u vrijednosti tri milijarde dolara, ali nismo bahati nego razumni - tvrdi ministar.

Prodaja novog izdanja hrvatskih državnih obveznica u SAD-u organizirana je preko američkih banaka Citigroup, JP Morgan Chase i britanske banke Barclays.

Komentara 27

OC
obican-covjek
01:21 30.10.2009.

Ajde Janko... , a koja banka to nije... ? hahaha

OB
-obrisani-
02:48 30.10.2009.

Ja samo mirno sjedim i gotim se, hahahah!!!!!!!!!!!!!! I tako svaki dan dok je HDZ na vlasti.

BT
bili-tartuf
23:50 29.10.2009.

pa Ona Barklays-banka je propala pred 2-3 godine??..sa onoga british-otocícá ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije