Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi kupili

Prodaja Gorenja donijela prinos od 100 posto fondu PBZ Croatia Osiguranje

Gorenje
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL
10.05.2018.
u 13:59

Dionica kompanije na burzi je automatski skočila gotovo 64 posto

Slovenski proizvođač električnih aparata Gorenje, dobro poznat domaćim kupcima, za strateškog je partnera odabrao kinesku grupaciju Hisense Electric. Kinezi su po dionici ponudili više od 11,88 eura, a sama je cijena znatno veća od cijene koju je dionica Gorenja postizala na burzama.

Dionica kompanije na burzi je automatski skočila gotovo 64 posto. Da Gorenje traži novu suradnju poznato je mjesecima, ali je za hrvatske umirovljenike vijest o visokoj ponudi dodatno atraktivna ako se ima na umu da PBZ Croatia Osiguranje, jedan od četiri obvezna mirovinska fonda ima dionice Gorenja. Posjeduju 2,2 posto udjela u kompaniji, a dionice su kupovali za 5,5 do 6,3 eura. Skokom cijene postigli su prinos od gotovo 100 posto.

Još u listopadu prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid suradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao strojeve za pranje rublja i hladnjake za europsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenski mediji.

Za Gorenje su bili zainteresirani i Qingdao Haier te Midea, a strateške partnere kompanija je tražila kako bi osigurala dugoročni rast i razvoj. Na zapadnim tržištima a unutar sektora kućanskih aparata se već dulje odvija konsolidacija pa se očekivalo da će ulagač biti iz Azije. Preuzimanjem tvrtke u Europskoj Uniji azijski kapital dobio bi pristup potentnom europskom tržištu.Na tržištu kućanskih aparata godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije