Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA IMOVINA

Privatizirani Hoteli Plat državi donijeli 178 milijuna kuna

plat
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
14.05.2015.
u 15:19

U turizmu više nema tvrtki u državnom vlasništvu koje gomilaju gubitke, kaže predstojnik državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović i najavljuje prodaju Maestrala Dubrovnik, Imperijala Rab i crikveničkog Jadrana

U državnu će se blagajnu od uspješno provedenog restrukturiranja Hotela Plat, a potom i privatizacije, ukupno sliti 178,8 milijuna kuna. Turistički kompleks u Župi Dubrovačkoj, s dva hotela, depandansom, šest vila i dva paviljona u komercijalnoj funkciji prodan je za 118 milijuna kuna tvrtki Karisma Hoteli Adriatic, a preostalih 60,8 milijuna kuna društvo je samo uplatilo u proračun tijekom predstečajne nagodbe. U Hotelima Plat, sa sedamdesetak zaposlenih, još uvijek su izvan funkcije hotel i dva paviljona s 853 kreveta.

- U proteklih 15 godina turistička društva s 12.500 kreveta gomilala su gubitke i trošila proračunske novce za sanacije i plaće radnike - kazao je ministar turizma Darko Lorencin, podsjetivši da je dosad za osam od 11 društava u većinskom državnom vlasništvu prihvaćen plan restrukturiranja, a za šest pronađen i strateški partner.

Inače, za svih osam društava (Hoteli Plat, Hoteli Korčula, Vranjica Belvedere, Hoteli Podgora, HTP Orebić, Hoteli Živogošće, Hotel Medena i Dalmu) koja su se na ovaj ili onaj način spasila stečaja predviđena su kapitalna ulaganja tijekom procesa restrukturiranja od 1,3 milijarde kuna. Trenutno više nema turističkih tvrtki u državnom vlasništvu koje gomilaju gubitke, ističe predstojnik državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

- Država je na izlasku iz turističkog portfelja, pred prodajom su Maestrali Dubrovnik, Imperijal Rab i crikvenički Jadran. No, pojavljuje se problem s privatiziranim ali posrnulim tvrtkama Modra Spilja, Vis i Starigrad u kojima je država sada najveći vjerovnik. Bilo bi šteta rasprodati ih i učinit ćemo sve da i za njih prvo nađemo strateške partnere, a u konačnici i nove vlasnike - kaže Pejnović.

>> U socijalističkoj kockarnici goste su posluživale 'zečice'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije