Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Pripetavanje

04.07.2006.
u 14:35

Čini se da su mnogi podcijenili Actavis, njegove mogućnosti, a posebno želju da se domogne Plive. Moram priznati da sam se i sam donekle iznenadio beskompromisnošću s kojom su krenuli u kupnju dionica. Relativno visoko zadužena islandska kompanija bez problema je dobila potporu uglednih banaka da krene u lov na najveću farmaceutsku tvrtku na istoku Europe.

Objašnjenja, naravno, ima. Svima u ovoj branši na pameti je procjena od 100 milijardi dolara koliko će na koncu ovog desetljeća vrijediti tržište generika. Samo tržište biogenerika, u koje su Pliva i Barr već zajedno zagazili vrijedit će 18 milijardi. Neki strani analitičari kažu da doista nije nemoguće kako je Pliva upravo na rubu velikog proboja u generičkim lijekovima.

Ovo je razdoblje velikih preuzimanja. A Pliva, što god da se o njoj govorilo, trenutačno je zapravo jeftina roba: za nju se nudi cijena dvostruko veća od ukupnih prihoda, dok je Sanofi-Aventis za samo 30 posto češke Zentive nedavno plaćao četiri puta više. Ostaje pitanje, zašto Actavis nije tako agresivno krenuo još tijekom procesa iznošenja ponuda pred upravom Plive? Neslužbeno, objašnjavaju, uprava je favorizirala Barr te u toj igri nisu imali nikakve šanse.

Pa su onda zaigrali vlastitu. Da je Barr Čovićev izbor, to je sasvim jasno, no što god mu zamjerali, jedno je ipak istinito: za dionicu Plive nakon početnih (tada relativno visokih) 570 kuna, prošlog tjedna Actavis je plaćao i po 760 kuna. Sad se 570 doista ne čini kao fer i prijateljska ponuda. Čini se da je i Actavis ozbiljno podcijenio  i Plivu i Čovića.

Bilo kako bilo, sasvim je očito da će odluka ipak biti u rukama najvećeg stakeholdera  hrvatske države. A premijer Sanader već je rekao da će u cijenu dionica uračunati i utjecaj na radna mjesta i gospodarstvo u Hrvatskoj. Neki su tako iz tabora Actavisa i meni zamjerili pristranost u korist Barra.

 I vjerojatno su u pravu. Možda nije novinarski, ali mogućnost da neka hrvatska tvrtka na neki način ostane samostalna i barem ostavlja dojam hrvatske tvrtke  meni je uvijek neodoljiva. Actavis u ovoj bitki zapravo ništa ne riskira  može samo zaraditi, no želi li doista Plivu, morat će se jednako potruditi impresionirati hrvatsku javnost kao i dioničare na burzi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije