Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganja

Prinosi od kapitala - fondovi su sigurniji, ali s manjom zaradom

'29.10.2010., Solaris, Sibenik - Odrzana 20. godisnja konferencija Zagrebacke burze. Svake godine u listopadu Zagrebacka burza organizira veliku medjunarodnu konferenciju kao sredisnje mjesto okupljan
'Filip Brala/PIXSELL'
24.10.2012.
u 15:00

Potencijalni prinos od ulaganja u dionice može biti velik i ozbiljan novac; može se zaraditi i u nekoliko dana, ali i izgubiti

Ulagati na tržištu kapitala znači preuzeti rizik, ali je i moguća znatno veća zarada nego štednjom u banci. Može se izabrati potpuni rizik kupnje jedne ili više dionica preko brokerske kuće ili novac povjeriti stručnjacima ulažući u udjele investicijskih fondova. Mnogi fondovi pokrivaju ulaganje od dionica do novčanih ili zlatnih fondova, ali sad ćemo se pozabaviti isključivo ulaganjem u dionice.

Ulaganjem u fond kupuje se dio portfelja koji kreiraju menadžeri fondova. Oni kupuju različite dionice čija bi kombinacija trebala rezultirati relativno dobrom raspodjelom rizika i zaradom. Njihovo znanje plaća se s oko 1,5 posto ukupnog uloga te ulaznom naknadom.

Prinosi od 17 posto

Tekuća godina nije bila dobra godina za zaradu, ali postoje dionički fondovi koji su imali prinos i od 17 posto. To znači da se na uloženih 1000 kn moglo zaraditi 170 kn u manje od godinu dana. To su izuzetno dobri prinosi, ali posljedica su i preuzimanja velikog rizika. Iztok Likar iz HrPortfolija preporučuje da novi ulagači krenu polako i upoznaju se s najmanje rizičnim oblicima ulaganja prije nego što krenu u dioničke fondove.

– Treba novac rasporediti u više fondova i tek kad se stekne vlastito iskustvo, početi s rizičnijim vrstama ulaganja – kaže Likar.

Inače, ulaganje u fondove u kojima se stručnjaci brinu o vašem novcu popularno je među pripadnicima srednje klase u Europi koji na taj način štede za mirovinu, a postoje države koje su dosegnule i 30.000 eura uloženih u fondove po stanovniku.

Dionicu teško izabrati

Igranje na tržištu kapitala je za one s mnogo znanja, iskustva i vremena i nije za početnike, ističe Likar te upozorava da nije lako nanjušiti pravu priliku za zaradu na pojedinačnoj dionici, a velika je mogućnost da se na taj način prokocka novac. Zato ta igra nije za početnike, niti za neupućene građane koji nisu spremni na vjerojatni gubitak.

Komentara 2

IS
istima
16:33 24.10.2012.

Da..... kod nas kupiš dionicu..... i onda nakon par godina čitaš kako su premijer i većinski vlasnik čerečili DIOKI......

NI
Nini istrijan
08:52 25.10.2012.

Ulaganje u fondove kod nas je vrlo rizicno jer ne samo da ulagacui malo znaju nego ni oni u bankama ne znaju puino vise.To je sve kod nas jos u povojima. Ja zivim vani i imam ulozen novac u fondove raznih profila.Bio sam jedno vrijeme zainteresiran da ulazem u fondove u jednoj od hrvatskih banaka. Informacije na internetu su katastrofa a nista bolje nije ni kada covjek ode u banku i razgovara sa ljudima koji su zaduzeni da vode brigu o tome. Kao prvo informacija o fondu i to detaljna ne postoji nego covjek samo dobije neku opcu informaciju gdje je taj novac ulozen.Isto tako je svakodnevno pracenje kretanja kursa npr. jednog fonda netransparentno.Courtage ili procent koji ulagac placa se krece i do 3,5% od ulozenog novca a svaka mijenjanje tj. prebacivanje uloga iz fonda u fond se isto tako posebno placa. Potpuno se slazem da to nije za ljude koji nemaju dugog iskustva u ulaganja u fondove ili dionice. Da nadodam da su strani fondovi vrlo nedostupni kod nas za razliku vani gdje ja npr. zivim u evropskoj zemlji ali imam ulog( mogu da kupujem direktno)u fondove na kanadskoj i amerikoj berzi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije