Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

Prihodi Vipneta pali za 6,4 posto zbog roaminga

vip
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
14.11.2013.
u 19:51

U prvih devet mjeseci ove godine Vipnet je investirao 41 milijun eura, što je povećanje od 0,4 posto lani

Vipnet je u prvih devet mjeseci ostvario 293,7 milijuna eura ukupnih prihoda, što je 6,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, stoji u njihovu izvješću o poslovnim rezultatima. Razlog tomu je promjena regulatornog okvira u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što se ogledalo kroz manje roaming prihode od gostiju tijekom turističke sezone i kroz manje prihode od interkonekcije.

EU regulacija imala je još veći utjecaj na EBITDA-u i na konsolidiranu operativnu dobit. Sukladno tome, konsolidirana EBITDA u prvih je devet mjeseci ove godine niža 15,9 posto i iznosi 96 milijuna eura, dok je konsolidirana operativna dobit u odnosu na prvih devet mjeseci 2012. smanjena 26,6 posto i iznosi 46,8 milijuna eura.

Roaming kriv za sve

Osim roaming regulacije, na EBITDA-u i na konsolidiranu operativnu dobit utjecali su i veći materijalni troškovi, ponajprije troškovi marketinga, prodaje i integracije nastali zbog ovogodišnjih akvizicija. Nastavljen je trend rasta usluga temeljenih na pametnim telefonima u odnosu na pakete koji uključuju samo osnovne usluge. Tako je broj pretplatnika mobilne telefonije u prvih devet mjeseci 2013. u odnosu na isto razdoblje lani porastao 5,1 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom razdoblju smanjen 11,4 posto. U odnosu na prvih devet mjeseci 2012. broj korisnika mobilnog broadbanda porastao je 3,9 posto. Ukupan broj korisnika Vipnet brandova u mobilnoj mreži iznosi 1,95 milijuna, što je 5,1 posto manje nego lani, dok je tržišni udio na mobilnom tržištu 37,5 posto. Prosječni mjesečni prihod po korisniku u prvih devet mjeseci ove godine smanjen je 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 11,7 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijene. Istovremeno, prosječni mjesečni prihod po liniji (ARPL) u prvih je devet mjeseci zbog utjecaja većeg broja korisnika s osnovnom uslugom satelitske televizije smanjen 3,8 posto te iznosi 22,9 eura.

TV i fiksna za spas

Broj kućanstava koja se koriste Vipnetovim fiksnim komunikacijskim i TV uslugama u prvih je devet mjeseci ove godine porastao na 188,8 tisuća, što je 19,1 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Broj fiksnih broadband linija je u odnosu na prvih devet mjeseci 2012. porastao 27,7 posto. Broj fiksnih glasovnih usluga u istom je razdoblju porastao 26,2 posto. Vipnet je u prvih devet mjeseci ostvario porast od 13,1 posto u broju TV usluga koje uključuju kabelsku televiziju, IPTV i satelitsku televiziju. Vipnet je u prvih devet mjeseci 2013. investirao 41 milijun eura, što je povećanje od 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

– S obzirom na regulatorne obveze preuzete ulaskom RH u EU, očekivani su i slabiji prihodi te operativna dobit. Prvih devet mjeseci obilježeno je s čak pet akvizicija kojima će Vipnet, uz iznos od 175,1 milijun kuna za LTE koncesiju koji će ovaj mjesec u cijelosti biti uplaćen u državni proračun, dugoročno amortizirati utjecaj roaming regulacije i nastaviti s realizacijom strategije konvergencije – rekao je Mladen Pejković, čelnik Vipneta.

>> Promet podataka telefonom veći 70%

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije