Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni rezultati

Prihodi Podravke porasli za 75,6 milijuna kuna

Podravka
Damir Spehar/PIXSELL
26.04.2018.
u 14:12

Najveći generator rasta prihoda od prodaje segment je Prehrane, a Farmaceutiku gura širenje na tržištima srednje Europe i rast u Rusiji.

Podravka Grupa u prvom kvartalu ove godine obara vlastite rekorde u poslovanju, tvrdi to Nadzorni odbor, te ističe najbolji rezultat po svim osnovama u dugogodišnjoj povijesti tvrtke.

Izražava se to i prihodima od prodaje od 988,9 milijuna kuna – rast iznosi 75,6 milijuna kuna, tj. 8,3 posto, kao i neto dobiti: iznosi 69,8 milijuna kuna, što je značajan rast u odnosu na 18 milijuna kuna u prvom kvartalu prošle godine.

Nadzornici zadovoljni

Nakon što su nadzornici prekontrolirali poslovanje te potvrdili prve i nerevidirane rezultate prvi puta koliko je poznato izraženo je njihovo enormno veliko zadovoljstvo po svim segmentima, čime je Uprava koju vodi Marin Pucar dobila potvrdu svoje poslovodne politike.

Uspjeh se očituje i u najboljem operativnom rezultatu i u najvišoj operativnoj dobiti prvog tromjesečja u Podravkinoj povijesti, a kruna svega je da je ostvarenje rezultat organskog rasta.

Time se, tvrde, dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja Grupe u prvom tromjesečju, čija je temeljna značajka rast prodaje profitabilnog asortimana, uz kontrolu operativnih troškova. To je na svim razinama poslovanja objašnjenje i dvoznamenkastog rasta profitabilnosti, pri čemu je najveći generator rasta prihoda od prodaje u segmentu Prehrane.

Sve snažnijim širenjem distribucije i prodajno-marketinškim aktivnostima - osnovnim polugama, prihodovano je 789,8 milijuna kuna, tj. 9,2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Prihodi od vlastitih brendova

Bez utjecaja tečajnih razlika ti bi prihodi bili viši 9,9 posto.

Svi su poslovni programi u uzlaznoj putanji – najviše Podravka hrana 16,9 posto, Kulinarstvo 8,6 posto, Dječja hrana, slastice i snack 8,2 posto, poslovni program Žito 9,4 posto, Mesni proizvodi, jela i namazi 13,4 posto i poslovni program Riba 9,7 posto. Prihod od prodaje vlastitih brendova poskočio je 10,3 posto.

I Farmaceutika, drugi segment Grupe, sa 199 milijuna kuna prihoda od prodaje bilježi rast – iznosi 5 posto, s time da su i ovdje tečajne razlike “pojele” 2,5 posto prihoda. Vlastiti brendovi Farmaceutike rasli su prosječno 6,3 posto, a kod najznačajnije kategorije Lijekovi na recept porat je najveći i iznosi čak 9,8. Glavni razlog je širenje distribucije na tržištima srednje Europe te rast potražnje na tržištu Rusije.

Po regijama gledano Podravka najviše raste u Centralnoj Europi (15,9 posto) i Istočnoj Europi (14,9 posto). Regija Adria, inače najznačajnija, po prihodima od prodaje snažno je rasla – 6,3 posto ili 40 milijuna kuna više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Fokus menadžmenta u ovoj godini ostaje na organskom rastu, nastavku smanjenja zaduženosti i poboljšanju interne efikasnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije