Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše tromjesečje

Prihod Viadukta pao čak 52 posto, a otpušteno 40 posto radnika

autocesta, gradnja
Arhiv VL
28.10.2010.
u 14:09

Rezultati poslovanja hrvatskih kompanija u trećem tromjesečju ne daju još naslutiti da nam slijedi izlazak iz recesije.

Oporavak građevinara još nije niti na vidiku, dok se brodari lagano oporavljaju od krize, pokazuju najnovija izvješća o poslovanju hrvatskih kompanija u prvih devet mjeseci ove godine.

Uljanik Plovidba ostvarila je 70,06 milijuna kuna profita, što je 21,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni su prihodi u istom razdoblju porasli 17,15 posto, na 251,54 milijuna kuna, istodobno su rashodi porasli 15,66 posto, na 180,19 milijuna kuna.

Atlantska plovidba u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit od 49 milijuna kuna, za razliku od istog lanjskog razdoblja kada je imala 14,6 milijuna kuna gubitka, podaci su iz izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ti su rezultati očekivani, nešto bolji od planiranih, a posljedica su laganog oporavka svjetskog tržišta brodskog prostora i većih vozarina u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Viadukt je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio gubitak u iznosu od 47,32 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvario dobit u visni 31,73 milijuna kuna.

Ukupni prihodi pali su 52 posto, na 448,13 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi smanjeni za 47 posto, na 495,46 milijuna kuna. Iz uprave poručuju da je na negativan rezultat poslovanja značajno utjecao pad investicijskog ulaganja i usporavanje realizacije već ugovorenih radova.

– Poslovanje društva u prvih devet mjeseci 2010. odvijalo se u otežanim uvjetima. Izraženo se osjećaju posljedice recesije i to najviše kroz neizvjesnost naplate potraživanja i pogoršanu likvidnost – piše u izvještaju uprave Viadukta.

U Viaduktu su istakli da poduzimaju mjere štednje i racionalizacije poslovanja koja se očituju u iznalaženju poslova u inozemstvu, optimalizaciji troškova. U skladu s tim broj zaposlenih u prvih je devet mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen za 40 posto te se i dalje smanjuje prirodnim odljevom ili sporazumnim raskidom.

Iz Viadukta ističu da je s Libijom potpisan ugovor o gradnji cestovne infrastrukture vrijedan 86,28 milijuna eura.

– Radovi na gradilištu su u tijeku i pregovora se o sklapanju novih ugovora. U tijeku su pregovori i ugovaranje radova u Rusiji, a u tu svrhu je osnovano i d.o.o. Građevinska korporacija Viadukt Moskva – stoji u izvješću uprave u kojem se dodaje da je u završnoj fazi i ugovaranje poslova u Alžiru.

Grupa Končar poslovala je sa 97,12 milijuna kuna dobiti, što je rast od 8,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je ostvaren profit od 89,61 milijun kuna.

Ukupni prihodi pali su 8,7 posto, na 1,99 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi smanjeni za 9,61 posto, na 1,88 milijardi kuna.

Komentara 1

Avatar Robinzon
Robinzon
16:45 28.10.2010.

Da i oni možda ne traže vladina jamstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije