Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The Economist

Preuzimanje Droge Kolinske najveća je akvizicija na Balkanu

tedeschi
Sanjin Strukić/Pixsell
29.11.2010.
u 17:04

Poslovne veze između zemalja bivše Jugoslavije dokaz su da su strašna prošlost, rat i krvoproliće ostali u – prošlosti

I ugledni britanski poslovni list The Economist piše o Tedeschijevu preuzimanju slovenske Droge Kolinske nazivajući tu akviziciju, “tešku” 243,1 milijun eura, najvećim poslovnim preuzimanjem koje je na Balkanu viđeno posljednjih godina. The Economist prenosi da su hrvatski komentatori bili prvi koji su ustvrdili da se i tim preuzimanjem ponovno oživljava jugosfera. Tvrtke iz bogatijih zemlja bivše Jugoslavije poput Hrvatske i Slovenije, piše The Economist, sada kupuju ili pak grade tvornice u siromašnijim zemljama, poput Srbije.

Srbijanske tvrtke pak ulažu u još siromašnije zemlje, odnosno BiH, Makedoniju i Crnu Goru. Prenose i komentar Zdeslava Šantića, glavnog ekonomskog analitičara Splitske banke, koji kaže da su troškovi rada u Srbiji upola manji nego u Hrvatskoj. Srbija ima i ugovor o slobodnoj trgovini s Rusijom, što znači da roba proizvedena u Srbiji ima plasman na još veće tržište. The Economist zaključuje da su nakon rata na području bivše Jugoslavije poslovne veze između bivših država dokaz da je strašna prošlost ostavljena u – prošlosti. (ipš/VLM)

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Idler 3
Idler 3
18:05 29.11.2010.

Strašna prošlost još dugo neće biti ostavljena u prošlosti, a sve drugo navedeno u članku je pohvalno.

DU
Deleted user
18:36 29.11.2010.

da na balkanu.

OB
-obrisani-
19:22 30.11.2010.

zaradite novac na lagan nacin i potpuno besplatno...provjerite... http://domagoj.lawnchairmillionaire.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije