Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prerađivači drva moraju izgraditi nacionalni brend

Povećanje godišnje isporuke trupaca na šest milijuna kubika otvorilo bi više od 10.000 novih radnih mjesta, poručili su sudionici
28. veljače 2015. u 23:15 2 komentara 410 prikaza
Tihomir Jakovina
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski prerađivači drva moraju izgraditi zajednički, nacionalni brend, za što imaju važan preduvjet, a to je odlična drvna sirovina, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na okruglom stolu o stanju u drvnoj industriji, održanom u organizaciji Poslovnog dnevnika u petak u prostoru Hrvatske udruge poslodavaca.

Iznio je podatke prema kojima je u prvih devet mjeseci 2014. izvezeno drvnih prerađevina u vrijednosti 984 milijuna dolara, pa taj sektor sudjeluje sa 10 posto u ukupnom hrvatskom izvozu. Dio sudionika okruglog stola upozorio je na neodrživost sadašnjeg modela u kojem država, kao najveći vlasnik šuma, prepušta prerađivačima nedovoljne količine te sirovine. Jedan od njih je križevački Monolitinvest koji je, prema riječima njegova predstavnika Vladimira Truščeka, iako ima osigurano tržište i izvozi u 30 zemalja, već otpustio 50 ljudi, a sprema još 50 otkaza.

Ministar Jakovina je rekao da Hrvatske šume godišnje posijeku 1,8 milijuna kubika drvne građe, iako je zahtjeva dvostruko više, a u nekim kategorijama i četiri puta više od odobrene količine.

– Siječe se manje od godišnjeg prirasta i tu ima prostora za stručnu raspravu o povećanju proizvodnje, a svakako će se više ulagati u biološku obnovu šume i plantažne nasade – rekao je ministar.

Na izraženu želju dijela nazočnih da se u sektor uvede isključivo tržišno gospodarenje, Jakovina im je rekao – po tržišnom modelu u prvih godinu dana nakon ulaska u EU svi bi hrvatski drvoprerađivači propali. Kako se čulo na okruglom stolu, povećanje godišnje isporuke trupaca na šest milijuna kubika otvorilo bi više od 10.000 novih radnih mjesta.

>> Izvozimo podove u 
cijelu Europu i Japan, a udarna su nam 
radna snaga – žene

>> U izvoz ide čak 65% proizvoda od drva

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • uzor10:

    Još samo malo i ovog ljepotana nadprosječno inteligentnog vise necemo gledati,vraćaj se u Bukovlje al poticaja vise nema sirovino.