Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smjena generacije

Premužak na čelu Dalekovoda, Velu zanima prodaja

alen premužak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.11.2015.
u 10:25

Šef uprave Nexusa Marko Lesić želi prodati svoj udjel, do tada tvrtka mora biti restrukturirana i organizirana

Nadzorni odbor Dalekovoda odlučio se za korjenite kadrovske promjene. Naime, predstavnici vlasnika u NO-u smijenili su članove uprave – Adrijanu Raković i Željka Lakića i predsjednika uprave Paška Velu, unatoč tome što je Vela menadžer s dokazanim iskustvom u vođenju niza tvrtki. Vela je nešto više od godinu dana uspješno obnašao dužnost predsjednika uprave Dalekovoda, nakon Gorana Brajdića u čijem je mandatu tvrtka s vjerovnicima potpisala predstečajnu nagodbu.

Već bio u igri

No, 1. prosinca na čelo Dalekovoda dolazi Alen Premužak, predsjednik uprave Hrvatske pošte. Na toj je funkciji od travnja 2012. i ostvario je zapažene rezultate na planu restrukturiranja. Premužak je, doznajemo, još lani bio u konkurenciji s Velom za tu funkciju. Po ocjenama fonda rizičnog kapitala Nexus (FGS-a koji je preko tvrtke Konsolidator postao suvlasnikom Dalekovoda predstečajnom nagodbom te dokapitalizacijom) Premužak je također visoko kotirao za još nekoliko velikih projekata.

U upravi Dalekovoda pridružit će mu se Helena Jurčić Šestan, Mirko Leko i Branimir Alujević, ali i Marko Jurković, jedini dosadašnji član uprave koji će to i ostati. Leko se u svoju matičnu kompaniju, koju je navodno zbog nezadovoljstva lani napustio, vraća iz Siemensa. Alujević je, pak, iskusni, provjereni kompanijski kadar, vodit će sektor prodaje, a u zadatak dobiva veliki izazov – identificirati te u nekoliko godina educirati svojeg nasljednika.

Vela bi ipak mogao, potvrđeno nam je, i dalje ostati vezan uz Dalekovod. Sve ovisi o pregovorima koji su počeli, a Vela bi u tom slučaju preko svoje tvrtke postao agent Dalekovoda na pojedinim tržištima. Upravo u tom dijelu posla u NO-u su posebno zadovoljni njegovim angažmanom: tvrtka se uspješno vratila na strana tržišta, a ugovorenih poslova ima u vrijednosti blizu milijarde kuna.

Interno jačanje

Istodobno je funkcija odjela prodaje u proteklom razdoblju doživjela male pomake u organizacijskim promjenama. Ostala je integrirana s odjelom izvođenja projekata, tj. pod jednom 'kapom' inženjeringa, pa će zadatak nove uprave po svemu sudeći ići u smjeru jačanja svake poslovne cjeline, što znači i da će se od inženjeringa razviti dva zasebna profitna centra.

Velino je razdoblje donijelo veliku koncentraciju rada na prodaji i ugovaranju, ali čini se da su novi vlasnici velikih ambicija, koje kane ostvariti u što kraćem roku. Primjer je Dalekovodova nagodba u Albaniji: da nije postignuta, rezultat bi bio ispod plana. Ljestvica očekivanja u pogledu EBITDA i profitabilnosti novih projekata i za novu upravu bit će visoko postavljena, a sljedećih godina Dalekovod će morati imati stalni uzlazni trend. Kako nam je potvrdio šef uprave Nexusa Marko Lesić, Nexus planira za nekoliko godina prodati svoj udjel, pa do tada tvrtka mora biti u cijelosti restrukturirana i organizirana.

>> Dalekovodu posao za 20 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije