Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatične najave

Premijerka Kosor: Tek sada čvrsto držim uzde u svojim rukama

kosor, vlada
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/9
22.04.2010.
u 18:20

Ministri mi se između 14 i 15 sati ponekad i ne javljaju na pozive, našalila se premijerka poželjevši da joj se osmisli nešto kako bi se ministrima stalno "ukazivala", pa i usred noći.

Premijerka Jadranka Kosor na glavnoj svečanosti otvaranja IT konferencije Windaysa u Rovinju odaslala je nekoliko iznimno dramatičnih poruka.

- Da smo u zadnje dvije tri godine podizali cijenu struje dva do tri posto, ne bismo se našli u situaciji da sada moramo očekivati znatno poskupljenje struje. Očekujem da će se to dogoditi u drugom dijelu godine, ali ćemo poduzeti određene mjere da pri tome zaštitimo socijalno osjetljive dijelove stanovništva - rekla je Jadranka Kosor te upozorila da ove godine isto tako ne bi bilo velikih problema s velikim poskupljenjem plina za industriju da je ranijih godina plin poskupljivao za dva do tri posto.

>>ICT stručnjaci podržali Vladin program gospodarskog oporavka


Nadalje, premijerka je poručila da će ključni problem u proračunu biti prikupiti dovoljno novca za isplatu mirovina.

- Ukupno se iz doprinosa prikupi oko 20 milijardi kuna, a mi ćemo morati pronaći još 17 do 18 milijardi kuna - rekla je premijerka te objasnila da se program mjera za gospodarski oporavak pripremao od prosinca te na taj način demantirala glasine da je od tog doba stajao u ladici.

Kazala je da se njezin program nije mogao primijeniti ranije, odnosno dok nije dubinski snimila sve probleme.

- Tek sada, nakon što sam pohvatala sve konce, mogu reći da sam doista uzjahala tog konja i da čvrsto držim uzde u rukama te da ću tog konja usmjeriti u pravom smjeru - istaknula je J. Kosor.

Premijerka poželjela da se može neprestano "ukazivati" ministrima
Usto je dodala da će neovisno o konsenzusu i političkim dogovorima gurati svoj program te da je svjesna da je preuzela veliku odgovornost. Pomalo impresionirana prezentacijom tehnoloških mogućnosti Microsoftovih programa za praćenje poslovnih rezultata, premijerka je poželjela da se i njoj nešto slično osmisli "kako bi se svojim ministrima mogla neprestano 'ukazivati', pa i usred noći".

Jadranka Kosor naime našalila se na svoj račun te izjavila da joj se ministri između 14 i 15 sati ponekad i ne javljaju na pozive.

Najavila je da će svaka sjednica Vlade počinjati s nultom točkom analize učinjenog u pojedinim dijelovima programa gospodarskog oporavka dok bi se jedanput mjesečno trebale raditi ozbiljne revizije svega učinjenog.

Pred sudionicima Windaysa Jadranka Kosor je poručila da je Vlada dala prijedlog za smjenu direktora jednoga velikog državnog poduzeća. Iako nije rekla o komu je riječ, poručila je da su iz Vlade jasno poručili da u javnim i državnim tvrtkama nema novca za isplatu regresa, božićnica i dara djeci te da će se iznos od 600 milijuna kuna izdvojiti za naknade socijalno ugroženima te za poticaje za zapošljavanje. Iz toga je bilo jasno da je Jadranka Kosor naložila smjenu Borisa Mesarića, predsjednika uprave kutinske Petrokemije, koji je odobrio isplatu regresa od 2500 kuna bez obzira na velike gubitke te kompanije u pretežitom državnom vlasništvu koji su viši od 250 milijuna kuna.

Treba shvatiti da se ništa ne može riješiti trikom niti lijepim riječima, treba mijenjati navike prema poslu i prije svega prema vlastitoj odgovornosti – rekla je premijerka te objasnila da je mirno dočekala sve kritike onih koji govore o dubokim rezovima, a kada ti rezovi dođu do njih, onda ih ne žele.

- Ovaj je program zaokret prema stvarnom životu – zaključila je Kosor.

Komentara 246

LA
Lana
00:02 23.04.2010.

Nek zajasi konja gola ko \"Lady Godiva\", pa cemo svi za njom u koloni po jedan. :) Konja jasim i suze lijem....oj Suzano!

WE
western01
07:53 23.04.2010.

PRIMJEDBA=OPASKA...

AV
avanti
21:30 22.04.2010.

a i to kaj veliš mica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije