Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prekoračenja po minusu zbog krize produljili i šest mjeseci

Erste banka u krizi je olabavila mnoge uvjete, od toga da je obustavila prisilnu naplatu do toga da je otvorila portfelj za osiguranje likvidnosti poduzetnicima.
19. svibnja 2020. u 19:30 1 komentara 1265 prikaza
Erste banka
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Uz snažnu digitalizaciju, postali su bliži građanima koji više ne moraju za mnoge stvari ići u banku. O tome govori predsjednik uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. Christoph Schoefboeck koji se uključio u kampanju "Budite heroji koje Hrvatska treba" u organizaciji Styria Media Group. U njoj razgovaramo s čelnicima gospodarstva u Hrvatskoj o teškoćama koje je donijela kriza, ali i o mogućim prilikama. 

Grupa Vindija Budite heroji koje Hrvatska treba Dragutin Drk: Čim se situacija smiri, prijeti nam opet uvoz...

Erste banka je od samog početka krize povezane s epidemijom koronavirusa zauzela proaktivan i društveno odgovoran pristup, kako bi osigurala kontinuitet svojih poslovnih aktivnosti te dostupnost svojih usluga klijentima. Pritom nastoji dati maksimalan doprinos kako bi klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnim okolnostima te, posebno kad je riječ o tvrtkama, održali kontinuitet svog operativnog poslovanja. Poduzela je sve preventivne radnje s ciljem zaštite zdravlja zaposlenika i klijenata, uvela rad od kuće gdje god je to bilo moguće, adekvatno prilagodila rad poslovne mreže, pritom posebno imajući u vidu potrebe osjetljivijih skupina klijenata, a kroz donacije zdravstvenim ustanovama, samostalno i u suradnji s Erste Card Clubom, pružila je podršku i u širem kontekstu potreba društvene zajednice.

Erste banka | Autor : Duško Jaramaz/PIXSELL Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

- Uvažavajući objektivnu situaciju, još sredinom ožujka donijela je odluku o prolongaciji odobrenih dopuštenih prekoračenja građana po tekućim računima, na dodatnih 3-6 mjeseci, bez promjene postojećih uvjeta. U skladu s preporukama HNB-a, omogućila je podizanje gotovine na bankomatima van svoje mreže bez naknada, a podigla je limit za beskontaktno plaćanje bez unosa PIN-a, na 250 kuna. Privremeno je obustavila aktivaciju instrumenata prisilne naplate, građanima i tvrtkama ponudila je mogućnost odgode otplate kreditnih obveza, a poslovnim subjektima novo financiranje u vidu kredita za očuvanje likvidnosti. S Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak potpisala je sporazum o portfeljnom osiguranju kredita za likvidnost, čime je ostvaren jedan od bitnih preduvjeta za operativnu realizaciju novih kredita za očuvanje likvidnosti poslovnih subjekata - izvoznika - rekao je Schoefboeck.

HT Budite heroji koje Hrvatska treba Zbog korone povećali su brzinu interneta i u osam bolnica

Također, u suradnji s domaćim i inozemnim financijskim institucijama njihova banka osigurava adekvatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, koji će, u trenutačnim tržišnim okolnostima, poslovnim subjektima omogućiti što je moguće povoljnije financiranje. Schoefboeck je nastavio i da su poslovnim subjektima i fizičkim osobama, koji obavljaju turističku djelatnost ili neku drugu ovisnu djelatnost, omogućili korištenje počeka otplate u trajanju i do 12 mjeseci.

Erste banka | Autor : Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

- Digitalna transformacija poslovanja u trenutačnim izmijenjenim okolnostima, dobiva novu, širu dimenziju te u još većoj mjeri stavlja naglasak na razvoj i upotrebu digitalnih rješenja, koji značajno olakšavaju poslovanje, kako iz perspektive klijenata i njihovog korisničkog iskustva, tako i dostupnih mogućnosti interne organizacije rada. Osim redovnih usluga internetskog i mobilnog bankarstva, kao pozitivan primjer može se izdvojiti usluga tzv. udaljenog savjetovanja, odnosno video poziva korištenjem pametnog telefona, računala, laptopa ili tableta, namijenjena za male poduzetnike. Osim toga, uvedeni su i neki noviteti za određene kategorije klijenata, poput obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kojima je kroz aplikaciju Keks Pay omogućena beskontaktna naplata proizvoda i usluga, bez rukovanja gotovim novcem, što se pokazuje kao vrlo korisno rješenje u trenutačnim okolnostima - istaknuo je čelnik ove banke.

INA Budite heroji koje Hrvatska treba Predsjednik Uprave Ine, Sándor Fasimon: Oporavak će biti dug i spor

Erste banka odgovorno postupa i kad su u pitanju aktivnosti oglašavanja na lokalnom tržištu, pri čemu treba podsjetiti da je vrlo brzo nakon eskalacije krize pokrenula obuhvatnu medijsku kampanju promovirajući Keks Pay aplikaciju, pritom uključivši medijske partnere s kojima uspješno surađuje dugi niz godina. Transparentnom javnom komunikacijom prema klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici, Erste banka će i dalje biti aktivan sudionik u traženju i pronalaženju adekvatnih rješenja, koji će hrvatskom gospodarstvu osigurati što je moguće brži oporavak. Zajedničkim, koordiniranim pristupom svih dionika, Hrvatska može prevladati trenutačne izazove i minimizirati sve njihove potencijalne negativne učinke. Uloga banaka u tome će biti izuzetno značajna, jer robustan, snažan i adekvatno kapitaliziran hrvatski bankarski sektor bit će stup i oslonac kreiranja ponovnog ekonomskog rasta i osiguravanja prosperiteta cjelokupne društvene zajednice.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Avatar RuthDU86
    RuthDU86:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b