Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prekasno je i za oporezivanje banaka kad im je dobit već pala

Koalicijski partneri imaju više razumijevanja za ekstraporez na banke od financijaša. Dobit banaka u prvih 6 mjeseci pala 20%.
12. kolovoza 2010. u 19:24 22 komentara 5 prikaza
sabor
Foto: Davor Višnjić

Hrvatska se Vlada prekasno sjetila poreza na banke jer još malo pa se ni bankama neće imati što uzeti! Nakon što je prošle godine dobit banaka pala za četvrtinu, u prvih šest mjeseci ove godine bankarski su se profiti istanjili još 20 posto te je dobit prije oporezivanja iznosila 2,2 milijarde kuna. Prvi podaci HNB-a objavljeni su nešto ranije nego prijašnjih godina, vjerojatno da bi poslužili kao argument za i protiv dodatnog poreza na banke. Visoki izvor iz Ministarstva financija kaže da su sve opcije otvorene te da još nije donesena nikakva odluka o porezu. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najveći je zagovornik tog poreza, a ta ideja nije mrska ni njezinim najlojalnijim saveznicima HSS-u i SDSS-u.

– Ako je cilj poreznog udara na banke jedino krpanje proračunskih rupa, onda mi takav prijedlog nećemo podržati – istaknuo je potpredsjednik SDSS-a Milord Pupovac komentirajući najnoviju ideju premijerke da dodatno oporezuje banke. Pupovac drži da takva odluka ne bi bila ni inventivna ni osobito pametna.

– Međutim, sudjelovanje banaka i osiguravateljskih društava te tvrtki s izrazitom zaradom u prevladavanju krize sasvim je sigurno nešto što bi ova vlada trebala inicirati. Postoji iskustvo koje je primijenio britanski premijer Blair koji je banke uveo u zonu odgovornosti za saniranje financijske krize, ali novac nije potrošen za krpanje rupa, već za razvojne programe i revitalizaciju gospodarstva. A takvo što i mi bismo podržali – kaže Pupovac. S druge strane Josip Friščić (HSS) ideju da se banke oporezuju dodatno smatra dobrom i tvrdi da u Hrvatskoj ima prostora za nju i da je treba razmotriti.

– Bankarski porez je štetan jer bi povećao trošak financijskog posredovanja i u konačnici povisio kamate i usporio ulaganja i ekonomski razvoj – komentira i ekonomist Đuro Njavro.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • gabriela__:

    Što je ovo? Neki PR članak? Da pala dobit! Presmiješno.

  • xaron:

    \" Britanski premijer Blair koji je banke uveo u zonu odgovornosti za saniranje financijske krize, \" rece gospodin Pupovac , a VL i ostala medija to objavise. Pa gospodine Pupovac Blair NIJE premijer Britanije, probudi se iz tog svog sna ... prikaži još!sna i pocni raditi svoj posao.

  • Babaroga:

    njuškalo Licemjeran si. Kad bi ti sutra kamata skočila za još jedan posto onda bi drukčije govorio.