Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Predstečajna nagodba nakon 60, a ne 30 dana neplaćanja

Prihvaćen je dio primjedbi, nagodbe u tisućama tvrtki kreću od listopada
19. rujna 2012. u 20:00 0 komentara 2 prikaza
'20.12.2011., Sisak - 160 radnika sisackog Herbosa, nezadovoljni sto tvrtka odlazi u stecaj, odrzalo je prosvjednu setnju Siskom. Krenuli su ispred Herbosa, a u setnji su zastali kod Opcinskog drzavno
Foto: 'Nikola Cutuk/PIXSELL'

Rok u kojem se neka tvrtka smatra nelikvidnom i njezina uprava mora pokrenuti postupak predstečajne nagodbe pomaknut će se sa 30 na 60 dana.

Popustili upravi

Jedna je to od većih izmjena u konačnom prijedlogu zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi o kojemu će vlada raspravljati na današnjoj sjednici. Novi zakon trebao bi biti donesen do kraja rujna, a već od listopada pokrenut će postupke predstečajne nagodbe u dvadesetak tisuća blokiranih i insolventnih tvrtki. Ministarstvo financija najavilo je da će 200 njihovih službenika u najkraćem mogućem roku pokušati uvjeriti vlasnike blokiranih tvrtki i njihove vjerovnike da pripreme održiv plan ili će završiti u stečaju. Postupak nagodbe odvijat će se izvan sudske procedure, na što su prošlih mjeseci stigle mnoge primjedbe. Veliki dio ih je i uvažen i ugrađen u konačni prijedlog zakona. Prihvaćene su primjedbe Hrvatske udruge poslodavaca i Kluba zastupnika HDZ-a da uprave koje su postupale s pažnjom dobrog gospodarstvenika ne odgovaraju zbog likvidnosti tvrtki. Poduzetnik u stanju nelikvidnosti ne smije poduzimati one radnje koje bi za posljedicu imale oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravni položaj, a HUP smatra da bi prodaja imovine koja ne služi osnovnoj djelatnosti trebala biti izuzeta iz te odredbe jer takva prodaja može povećati likvidnost tvrtke. Prihvaćen je prijedlog Fine i SSSH da prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, među ostalim, sadrži popis imovine i prava dužnika koji su upisani u odgovarajuće upisnike te izjavu da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika.

Ne na štetu radnika

Radi pravednije raspodjele prava glasa i izbjegavanja preglasavanja vjerovnika, vjerovnici će se dijeliti na tri ili više grupa, od kojih jednu čine tijela javne uprave i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, drugu financijske institucije, a treću ostali vjerovnici koji se ovisno o specifičnosti tražbina mogu dodatno podijeliti. Plan financijskog restrukturiranja smatra se prihvaćenim ako za njega glasuju vjerovnici čije tražbine prelaze polovinu vrijednosti prijavljenih tražbina za svaku grupu vjerovnika.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.