Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Predstavljen prvi hrvatski autobus - Crobus

Do sada je u projekt uloženo 120 milijuna kuna, a do kraja 2012. godine u Crobus će se uložiti još 200 milijuna.
22. travnja 2010. u 20:00 75 komentara 318 prikaza
crobus (1)
Foto: Željko Hladika/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Obilježavajući tridesetu obljetnicu rada tvrtke, AutoZubak je predstavio svoj novi veliki poslovni iskorak - početak proizvodnje prvog hrvatskog autobusa. Radi se o autobusu napravljenom na pogonskoj osnovi poznate švedske kompanije Scania, a u proizvodnji pojedinih sklopova angažirani su domaći kooperanti i proizvođači opreme. Kako je naglasio čelni čovjek tvrtke Pavo Zubak, proizvodnjom prvog hrvatskog autobusa AutoZubak domaćem i inozemnom tržištu nudi potpuni novitet, međugradski autobus visoke klase, dužine dvanaest metara, kapaciteta 49, odnosno 51 putnika , koji po ocjenama svjetskih stručnjaka može ravnopravno stati uz bok najkvalitetnijim svjetskim markama.

- Kompanija u ovoj godini započinje proizvodnju takozvane nulte serije kojom će se optimizirati proizvod i proizvodni procesi, a već sljedeće godine planira se puštanje u rad druge faze tvornice te nastavak proizvodnje, rekao je Zubak. Dodaje kako u iduće tri godine u proizvodnji hrvatskog autobusa AZ Crobus planira zaposliti 700 radnika.

Ulaganja 320 milijuna kuna
- Do sada smo uložili 120 milijuna kuna, a do kraja 2011. godine planiramo uložiti dodatnih 100 milijuna kuna i u 2012. još dodatnih 100 milijuna kuna. U samoj tvornici planiramo otvoriti između 350 i 400 novih radnih mjesta, a kooperanti će otvoriti još 300, što je ukupno 700 novih radnih mjesta, rekao je Zubak. Crobus je, kako doznajemo, namijenjen manjim dijelom za domaće, a većim za strano tržište.

Projekt Crobus nastao je kao rezultat želje tvrtke AutoZubak da pokrene proizvodnju automobilskih sklopova i vozila. Sredinom 2006.godine formiran je projektni tim koji se sastojao od nekoliko iskusnih inženjera, a većinu tima čine mladi stručnjaci. U tvrtki nam kažu kako je odlučeno da se neće koristiti ničija licenca,nego da će se krenuti težim, ali sigurnijim putem, odnosno izradom vlastite konstrukcije.

Na svečanosti je predstavljena i nova usluga tvrtke kćeri AMC Auto Management Centra pod nazivom AMC asistencija.

Tehnička pomoć na cesti
Primarna djelatnost AMC Asistencije je pružanje tehničke pomoći na cesti i na moru i organizacija prijevoza pokretnih i nepokretnih vozila u kvaru te oštećenih vozila u prometnim nezgodama na području Hrvatske i Europe. Cilj AMC Asistencije je potpuna briga za klijente i sve ostale sudionike u prometu kroz primarnu djelatnost i dodatne usluge kao što su organizacija alternativnog prijevoza, organizacija smještaja, organizacija prijevoza ozlijeđenih osoba, savjetovanja te posebno zanimljiv program ušteda za sve članove u suradnji s mnogobrojnim partnerima iz različitih grana industrije. Na svečanosti su prikazani i novi Audi A8, te novi Volkswagen Touareg.

IZNENADILO GA JE
Ćiro otkrio detalj koji malo tko zna o Mamiću: Kako se on usudi to pitati!?
Zabavi se
Riješi kviz i doznaj kakav si frend, a one najkreativnije Aircash daruje s 500 kuna
  • zvonimir13:

    telac, pavo zubak nikad nije prodavao oružje.to je drugi zubak,eto koliko si info(biro)rmiran.nek se pokrene neka proizvodnja, evo vas koje to nemože zadovoljit ili podcjenjujete to ,go kill your self

  • ricard:

    Ma gdje je bio Zubak dok je TAZ proizvodio i izvozio autobuse(čekao rasplet događaja)?