Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITB BERLIN

Predsjednik STO-a: Hrvatski turizam priča je o velikom uspjehu

Turisti
vl
11.03.2010.
u 16:10

Hrvatska će za odmor Nijemaca vjerojatno ostati na sedmom mjestu, iza Španjolske, Italije, Austrije, Turske, Francuske i Grčke, sa 2-postotnim udjelom u njemačkom turističkom kolaču.

– Hrvatska turistička priča velik je uspjeh. Odlučili ste se za takozvani pametni turizam, ostanite različiti i tržište će to nagraditi i u 2010. kao što je i lani – kazao je jučer predsjednik Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai nakon razgovora s ministrom Damirom Bajsom na berlinskoj burzi turizma ITB-u. Rifai je najavio bolju godinu u svjetskom turizmu od lanjske, rast broja putovanja do četiri posto u svijetu, na Mediteranu do 3 posto, s tim da Hrvatskoj, koju po dobrim izgledima u 2010. svrstava u društvo s Turskom i Egiptom, predviđa rezultate i bolje od prosjeka.

- Lanjski ITB i ovogodišnji su kao dan i noć. Tada smo bili usred duboke krize, a sada iza sebe imamo više mjeseci s uzastopnim rastom broja putovanja. Oporavak je počeo tijekom zadnja dva mjeseca lani i uvjeren sam da će se nastaviti - kazao je Rifai.

Da je ožujak 2010. puno optimističniji za industriju putovanja od istog mjeseca 2009. vidi se i prema berlinskoj burzi; ove godine je broj izlagača porastao za tridesetak novih, na 11.127 iz 167 zemalja. Očekuje se i tradicionalno gotovo 200.000 posjetitelja. Posljednja velika analiza raspoloženja prema putovanjima među Nijemcima govori da ih 68 posto sa sigurnošću planira na godišnji odmor, 16 posto ih još nije odlučilo, a 15 posto je sigurno da si ljetovanje ove godine neće priuštiti. Pri tom, 11 posto Nijemaca namjerava na odmoru biti rastrošnije nego lani, 59 posto će na odmor s istim budžetom, a 10 posto će se ponašati štedljivije. Preostali još nisu zauzeli stav prema tome. Hrvatska će za odmor Nijemaca vjerojatno ostati na sedmom mjestu, iza Španjolske, Italije, Austrije, Turske, Francuske i Grčke, sa 2-postotnim udjelom u njemačkom turističkom kolaču.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krenica
17:03 11.03.2010.

Hrvatska najvišu korist ima od Hrvata koji rade i žive vani. Što je TZ napravila za te turiste?

MA
marko53
17:36 11.03.2010.

krenica-tko nas hebe nismo mi vazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije