Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI SAVJETI

Pravo na korištenje godišnjeg odmora u kompanijama

23.05.2009.
u 12:02

Zbog obveza na poslu nisam mogao iskoristiti cijeli godišnji odmor. Zanima me imam li pravo ostatak godišnjeg odmora iskoristiti bez obzira na obveze u svojoj tvrtki. Jer mi naime poslodavac to ne dopušta. Ivan

Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na korištenje godišnjeg odmora tek nakon šest mjeseci neprekidnog rada, a zakonom određeno najkraće trajanje godišnjeg odmora jest 18 radnih dana, dok je kod malodobnika to pravo na najmanje 24 radna dana.

Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i Zakonom o radu. Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora u obzir se uzimaju potrebe rada te mogućnosti za odmor raspoloživ radnicima, kao i njegove želje.

Radnika se mora najmanje 15 dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o njegovu rasporedu i trajanju, ali isto tako određuje da jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada god on to poželi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije, ukoliko kolektivnim ugovorom nije predviđen drukčiji rok.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije