Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI SAVJETI

Prava u slučaju kašnjenja plaća nakon dva mjeseca

13.06.2009.
u 10:57

Prema odredbama ZOR-a, plaća se isplaćuje nakon obavljenog rada, a isplaćuje se u razdobljima koja ne smiju biti dulja od mjesec dana.

Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, dužan je do kraja mjeseca radniku uručiti obračun iznosa koji je trebao biti isplaćen.

Obračun iznosa koji je poslodavac bio dužan radniku isplatiti na ime plaće je ovršna isprava, na temelju koje radnik u ovršnom postupku može prisilno naplatiti svoju tražbinu koju mu poslodavac nije isplatio u roku.

Zakon o radu propisuje da ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, plaća se za prethodni mjesec isplaćuje najkasnije do petnaestog dana u sljedećem mjesecu.

Zato radnik u sudskom postupku može potraživati svoju plaću kao i svako drugo novčano potraživanje koje mu poslodavac duguje, a ako je isti pokrenut na temelju obračuna plaće kao ovršne isprave, tada prigovor poslodavca ne odgađa naplatu.

Važno je napomenuti da novčana potraživanja radnika iz radnog odnosa zastarijevaju za tri godine od dospijeća.

Što se tiče štrajka, zakonom o radu je predviđeno da sindikati ili njihove udruge više razine imaju pravo pozvati na štrajk i provesti ga zbog plaće, odnosno naknade plaće ako iste nisu isplaćene protekom 30 dana od dana njihova dospijeća.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije